Tanjug
Aleksandar Bocan-Harčenko

Ako zemlje podržavaju neprijateljski korak, onda moraju da se nađu na listi neprijateljskih država, izjavio je ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je dodao da ne treba nagađati da li će Srbija biti primorana da uvede sankcije Rusiji već je “bolje da gledamo sa nadom”.

– Teško je reći da sankcije mogu da budu prijateljski potez, naravno da su neprijateljski – istakao je Bocan-Harčenko.

Ne vidimo naznake da predsednik Vučić može da promeni dosledan stav. Polazi se od mišljenja većine srpskog stanovništva, kao i od privredne koristi koju Srbija, a i mi, ima, iako se sada suočavamo sa preprekama, jer je Srbija okružena zemljama koje podržavaju sankcije, objasnio je ruski diplomata.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Bocan-Harčenko je rekao da je Moskva razočarana stavom zapadnih zemalja koje pokušavaju rezoluciju 1244 da “bace u zaborav”.

Ona je i dalje na snazi i verujem da će tek odigrati svoju ulogu. Niko zasad ne poriče da krajnja odluka o Kosovu mora da bude potvrđena na Savetu bezbednosti UN, bez obzira na sve razlike u stavovima, naglasio je on.

Bocan-Harčenko dodaje i da je pravedno i dugoročno rešenje za Kosovo moguće samo posle globane promene.

On je, komentarisao i proteste u Beogradu, ukazujući da je reč o “udarcu” na Vučića i Vladu Srbije, koji vode suverenu i nezavisnu politiku i postižu dobre privredne rezultate u teškim uslovima.

2 COMMENTS

  1. Da ste vi bili dosledni – ne bi Kosovo bilo ovakvo kakvo je sad. Imali ste Pristinski aerodrom – sto ste ga dali u Nato narucje? A sad b vi Rusi da vas Srbi opet vade iz vatre.

  2. Čujem da će se u Moskvi podići spomenik Miloševiću sa Moneovim “Krikom” – kada smo vam mi pričali , vama su prijateljske zemlje bile SAD i Nemačka, pa ste pustili Srbiju niz vodu, uveli sankcije 1992, dopustili bombardovanje 1999, povukli se sa Kosova i Metohije 2003… Sa druge strane, zahvalni smo Rusiji zbog veta u UN na britansku rezoluciju – to jeste bio prijateljski čin prema Srbiji, koji se desio tek pošto se Rusija uverila da je “krik” stvaran.
    Srbija ne uvodi sankcije Rusiji zbog svog ličnog dostojanstva, suvereniteta i osećaja prijateljstva, ali je bliska i sa ukrajinskim narodom.
    Ipak, treba istaknuti da je Srbiji najvažnije Kosovo i Metohija, jer Srbija je čuvar svetinja i samo se u Boga uzda. Zna ko su joj neprijatelji (oni kojoj joj Kosovo otimaju), ali nije sigurna u to ko su joj prijatelji (oni koji joj Kosovo vraćaju). Ko je ko?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here