pixabay.com

Vlada Republike Srpske odustala je od davanja koncesije kineskoj kompaniji “Sinochem Capital Investment Managements (Hong Kong) Limited” za izgradnju puta Doboj-Vukosavlje-Brčko.

Trasa auto-puta Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-granica sa Republikom Srbijom bi iznosila ukupno 31 kilometar, a njim bi se spojio budući auto-put od Rače ka Beogradu sa postojećim autoputem Banjaluka-Doboj sa zapadne strane, kao i sa koridorom 5c kroz FBiH, koji ide preko Sarajeva i ka Slavonskom Brodu se spaja sa auto-putem Zagreb- Beograd u Hrvatskoj, piše Radio Slobodna Evropa.

Ekonomista Zoran Pavlović za RSE komentariše zašto je Vlada RS odustala od davanja koncesije kineskoj kompaniji za gradnju dionice autoputa Doboj-Brčko?

– Stvar je vrlo jednostavna. Aranžman koji je napravljen praktično s turskim investitorom o izgradnji brzog puta između Beograda i Banjaluke, preko Bijeljine, Brčkog, praktično je učinio tu investiciju besmislenom. Jer, graditi dva puta na istom potezu nema logike, ni smisla, ni ekonomskog opravdanja – objašnjava Pavlović.

– Takvim ponašanjem se odbijaju investitori i svako će dobro razmisliti pre nego što sedne u avion i dođe u Banjaluku ili Sarajevo. Jedna zemlja kao što je Kina je vrlo dobro organizovana, informaciono povezana. Oni sve znaju. Dakle, to što se desi jednoj firmi sa Vladom Republike Srpske znaće sve firme u Kini – dodaje on.

– Oni jednostavno hoće da prodaju svoju tehniku, svoje ljude, znanje, svoju tehnologiju, jer jednostavno su, prvo ogromna zemlja, a sve što uspeju da osvoje kao tržište je dobitak za njihovu radnu snagu i dobitak za njihove firme, bez obzira da li su državne ili privatne. Ali, ako budemo pravili takve propuste i gafove kao što ih sad pravimo, bojim se da ćemo ostati i bez njihovog interesa za investiranje u Bosni i Hercegovini – zaključuje Pavlović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here