commons.wikimedia.org/Pazurzasty
Luka Gdanjsk (Foto: Ilustracija)

Poljska planira da za pet godina pusti u rad novi LNG terminal, odnosno brod za skladištenje i dalju distribuciju prirodnog gasa u Gdanjskom zalivu.

Ovu informaciju objavio je savetnik poljske vlade za strateške energetske infrastrukturne projekte Piotr Naimski, a prenosi Seebiz.

Poljska diverzifikuje svoje dobavne pravce kako bi okončala desetogodišnju zavisnost od ruskog gasa. Novi terminal će dati mogućnost da postane ulazna tačka za snabdevanje sredinom sledeće decenije.

Novi terminal trebalo bi da pomogne u snabdevanju rastuće potražnje za gasom na poljskom i regionalnom tržištu. Varšava procenjuje da će godišnje potrebe za gasom u Poljskoj porasti za do četiri milijarde kubnih metara, na 21 do 22 milijarde kubnih metara tokom 2023. i 2024. godine.

Vlada planira da podmiri rast potražnje kupovinom norveškog gasa putem projekta Baltic Pipe i to u količini od deset milijardi kubnih metara godišnje, uz dodatne četiri milijarde kubika godišnje koji bi trebalo da dođu iz domaćih izvora i do 7,5 milijardi kubnih metara godišnjih isporuka kroz LNG terminal Swinoujscie.

Izvor:
Vestionline

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime