predstavnickidom-pfbih.gov.ba
Parlament Federacije BiH

Delegat u Klubu Srba u aktuelnom sazivu Doma naroda u Parlamentu Federacije BiH (FBiH) Goran Broćeta upozorava da ni nakon ovih izbora Klub Srba neće biti popunjen legitimnim predstavnicima izabranim srpskim glasovima.

Broćeta je podsetio da je u izbornoj noći Kristijan Šmit nametnuo odluku koja se odnosi na povećanje broja delegata u klubovima u Domu naroda Parlamenta FBiH sa 17 na 23.

– Iako se izborni rezultati još prebrojavaju, već možemo videti da će biti nedovoljan broj Srba koji će direktno ući u Dom naroda iz kantonalnih skupština – rekao je Srni Broćeta, koji je na opštim izborima osvojio jedan od dva sigurna srpska mandata u Skupštini Livanjskog kantona i biće ponovo delegat u Klubu Srba u novom sazivu Doma naroda FBiH.

Prema njegovim rečima, ni nakon prošlih opštih izbora nije bilo dovoljno izabranih Srba, pa je Centralna izborna komisija donela posebnu odluku i dopunila Klub Srba u Domu naroda federalnog Parlamenta.

– Ono što bih voleo kao neko ko dolazi iz autentičnih srpskih krajeva i kao legitimni predstavnik izabran srpskim glasovima jeste da se to može nekako postići i u ostalim kantonima, ali to je nemoguće – konstatovao je Broćeta i istakao da će se opet doći u situaciju da će u Dom naroda ući ljudi koji se u svakom izbornom ciklusu drugačije nacionalno izjašnjavaju.

On je rekao da se ponovo može desiti da iz Posavskog kantona u Klub Srba u Domu naroda dođe delegat sa liste HDZ, koji u srpskim zajednicama u Odžaku nije dobio nijedan jedini glas.

– Ostaje da se vidi kako će pored Srba koji su direktno ušli u kantonalne skupštine popuniti ostatak mesta u Domu naroda, ali bi bilo dobro da na svim nivoima imamo svoje predstavnike, pa i u Vladi, što bi uveliko pomoglo Srbima u FBiH – istakao je Broćeta.

Broćeta dodaje da srpski narod u FBiH neće imati koristi ukoliko se nešto u ne promeni kako bi samo legitimni Srbi mogli da ga predstavljaju u Domu naroda.

– Svjedoci smo kako je u prošlom mandatu konstituisan Klub Srba, ali nismo uspeli da izaberemo potpredsednika Doma naroda, nismo izabrali potpredsednika Federacije, Vlada je bila u tehničkom mandatu – naveo je Broćeta.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here