EPA/Mick Tsikas
Premijer Australije Skot Morison

Građani Australije neće izlaziti na savezne izbore pre zakonoskog roka, koji predviđa njihovo održavanje u prvoj polovini 2022. Ovo je potvrdio premijer Skot Morison, odgovarajući na spekulacije da bi mogao da raspiše prevremene izbore u ovoj godini, odnosno čim se dostigne stopa od 80 odsto građana starijih od 16 godina koji su potpuno vakcinisani protiv kovida.

– Ne, neće biti prevremenih izbora. Zašto bi ih i bilo? Ja nikada nisam rekao tako nešto, a i nije se dogodilo bilo šta što bi zahtevalo da se ranije održe. Dakle, izbori su iduće godine – konkretno je odgovorio Morison u intervjuu za SBS News, tokom boravka u Vašingtonu.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnenja, premijer je u poslednje vreme povratio deo ranije izgubljenog poverenja građana. U anketi agencije “The Resolve Political Monitor”, ocena Morisonovog učinka se popravila i sada ima 49 odsto onih koji ocenjuju njegov rad kao dobar, dok je 45 odsto ispitanika izrazilo nezadovoljstvo premijerovim rezultatima. To je najbolji rezultat koji je Morison dobio u anketama još od juna.

Smatra se da je to promene došlo zahvaljujući ubrzanom rastu stope vakcinisanih protiv kovida u Australiji. Trenutno na nivou cele zemlje ima 50,15 odsto potpuno vakcinisanih, a skoro 75 procenata građana starijih od 16 godina primilo je bar jednu dozu.

Pad Morisonove popularnosti u proteklim mesecima bio je prvenstveno povezan sa problemima Australije u snabdevanju vakcinama, zbog čega je imunizacija tekla daleko sporije nego u drugim razvijenim zemljama.

Druga anketa, koju tradicionalno sprovodi “Newspoll”, pokazuje međutim da bi Laburistička stranka dobila izbore ukoliko bi se oni sada održali. U dvopartijskom odnosu snaga, vladajuća koalicija Liberala i Nacionalista je ipak popravila svoj rezultat za jedan procentni poen i trenutno je u zaostatku 47:53 u odnosu na najjaču opozicionu partiju.

Morison je u razgovoru za SBS istakao i da se vide rezultati rada njegove vlade.

– Imam još posla koji treba da završim – istakao je premijer. – Uspešno funkcionisanje vlade zahteva ulaganje mnogo sati rada, a mi to konstantno činimo i zato i imamo rezultate.

Da pokazatelji istraživanja javnog mnjenja neretko znaju da zavaraju, najbolje se videlo u maju 2019. godine kada su Laburisti s tadašnjim liderom Bilom Šortenom važili za favorite na prethodnim izborima, ali su izgubili od Morisona i Koalicije. Svestan je toga i sadašnji lider opozicije Entoni Albaneze, koji prema anketama ima osetnu prednost u odnosu na premijera i njegov kabinet.

– Rano je da se donosi bilo kakav sud. Ankete dođu i prođu – rekao je Albaneze.

On kaže da je ipak bolje da “imaš prednost u anketama nego da je nemaš”.

– U prednosti smo već neko vreme i to je svakako bolje nego da nismo. Ali, jedini rezultati koji se računaju su oni na izborima, a ja sam odlučan u nameri da na narednim izborima ponudimo pozitivnu alternativu, koja će se zasnivati pre svega na poslovima – poručio je Albaneze.

Vakcine za Indopacifik

Tokom boravka u Vašingtonu, premijer Skot Morison je imao niz sastanaka sa liderima najmoćnijih zemalja sveta, a obradio se i Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, koja je zasedala u Njujorku.

– Uložićemo 100 miliona dolara u okviru partnerstva za vakcine koje smo pokrenuli zajedno sa ostalima zemljama kvadrilaterale, našim dobrim prijateljima Amerikom, Japanom i Indijom. Ovim programom ćemo podstaći proizvodnju vakcina protiv kovida za najmanje milijardu doza tokom 2022. godine. Time će se omogućiti pristup vakcinama i bolje snabdevanje zemalja u Indopacifiku – poručio je Morison u ranije snimljenom video obraćanju.

Poruka Kini

Premijer Morison se u Americi najpre sastao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, a zatim su se njih dvojica sreli sa premijerima Japana i Indije na prvom sastanku lidera Kvada, bezbednosnog partnerstva ove četiri zemlje. Morison je posle ovog sastanka govorio o jačanju vojnog i političkog uticaja Kine u regionu i istakao da Kvad neće popustiti pod pritiskom sa istoka.

– Naše četiri države predstavljaju liberalne demokratije koje veruju u svetski poredak koji favorizuje slobodu i verujemo u slobodan i otvoren Indopacifik. Znamo da samo tako možemo imati jak, stabilan i prosperitetan region – naglasio je premijer Australije.

Francuzi traže kompenzaciju

Sporazum koji je Australija sklopila sa SAD o proizvodnji američki podmornica na nuklearni pogon, doveo je do diplomatskog konflikta dve zemlje s Francuskom. Australija je posle formirana trojnog bezbednosnog pakta sa SAD i Velikom Britanijom (AUKUS) poništila sporazum s Francuskom, vredan 90 milijardi dolara, o proizvodnji podmornica.

Odgovor iz Pariza je bio brz i odlučan – Francuzi su povukli ambasadore iz Njujorka i Kanbere, poručujući da su poniženi ovakvim razvojem situacije. Ipak, posle razgovora predsednika Francuske i SAD, Makrona i Bajdena, ambasador Francuske će se vratiti u Ameriku. Međutim, to se neće desiti kada je reč o povratku diplomatskog predstavnika u Australiji.

Emanuel Makron je čak odbio da razgovara telefonom s Morisonom, da bi dva dana kasnije bio odbijen i zahtev australijskog ministra trgovine Dena Tiana za zvanični susret s francuskim kolegom.

Kako saznaje list “Figaro”, francuska kompanija Naval grupa, koja je trebalo da proizvodi flotu dizel podmornica za australijsku vojsku, u narednim nedeljama će uputiti zvaničan zahtev za kompenzaciju Vladi Australije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here