Izrael neće mir sa Palestincima već kolonijalnu dominaciju, tvrdi dr Saib Erekat generalni sekretar PLO i glavni palestinski pregovarač, prenosi list Haerc.

Kada su pre 53 godine okupirani Zapadna obala, istočni Jerusalim i delovi pojasa Gaze, izraelske vlasti su znale da treba uporno i strpljivo čekati priliku da se ta okupacija legalizuje, navodi se u tekstu.

Erekat kaže da se upravo to dešava danas, kada Izrael, uz pomoć SAD, vodi politiku koja bi i de-jure da potvrdi aneksiju, čime Izrael samo potvrđuje svoju aroganciju i konstantno nepovinovanje brojnim rezolucijama UN, uključujući i Rezoluciju 242 SB UN usvojenu još u novembru 1967. godine u kojoj se otimanje teritorija upotrebom sile proglašava “neprihvatljivim”.

Poluvekovno sistematsko kršenje nacionalnih i ljudskih prava Palestinaca je izraelski testament, potvrda posvećenosti kolonijalnom ekspanzionizmu, a ne postizanju mirovnog rešenja sa Palestincima, tvrdi Erekat.

Navodi da taj kolonijalni projekat Izraela nikada nije bio zamišljen kao privremeno zauzimanje palestinske zemlje, na čemu je insistirala jevrejska država, već kao konačno prisvajanje teritorija na kojima žive Palestinci.

U tom je kontekstu, dodaje, američko-izraelski plan ekplicitan dokaz za to i predstavlja flagrantno kršenje fundamentalnih principa međunarodnog prava i poretka i jasna je potvrda da je Trampova “mirovna vizija” zapravo ništa drugo do pretvaranje izraelske okupacije u konačnu aneksiju kojom se Palestinskom narodu uskraćuje jedinstveno i neprenosivo pravo na samoopredeljenje.

“Uskoro, više neće biti moguće prikrivati ili braniti izraelska kršenja prava Palestinskog naroda jer bi se na taj način kršio i član 2 sporazuma koji Izrael ima sa EU, a u kojem se jasno kaže da je sprovođenje sporazuma uslovljeno poštovanjem ljudskih prava”, zaključio je u svom komentaru za izraelski list Haerc dr Saib Erekat generalni sekretar PLO i glavni palestinski pregovarač.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here