ATA Images
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se plaši da će situacija oko KiM i Republike Srpske, u narednom periodu, biti postavljana na sve nezgodniji način, kao i da će Zapad pokazivati sve veću nervozu pred ruske izbore.

Zapadni scenario

– Biće nervozni i zbog izbora u Rusiji 17. marta, izvesno je da će Putin pojačati napade u Ukrajini. Sa druge strane ima izbora na Tajvanu, za Evropski parlament, a oni koji su jastrebovi protiv Srbije biće još oštriji, poput Grošelja i Viole fon Kramon – kazao je predsednik i dodao da će tako biti do maja meseca, a onda se dešavaju najvažniji izbori u SAD.

Vučić je ponovio da postoji namera da se u pregovaračko poglavlje o dijalogu Beograda i Prištine uključi Ohridski sporazum i objasnio kojom tehnikom hoće da ostvare cilj.

– Da se uz saglasnost Srbije prihvati Ohridski sporazum i sa delovima koje smo odbili, a tiču se Ujedinjenih nacija, da bude deo poglavlja. Onda vam donesu poseban izveštaj EU koji proslede UN, ne moraju ni da nas pitaju za to. Nelogično je da nas ne pitaju, ali mogu da nas ne pitaju i taj dokument postaje deo dokumentacije UN posle čega mnoge zemlje mogu da se pozivaju na njega. Sve su to spremni da rade. Pošto ću ja na tako nešto unapred upozoriti UN da je to nemoguće i da ne sme da se radi, oni će reći: “E, imate Vučića, on nam pravi problem, ali rešite vi to” – kazao je predsednik za TV Hepi.

Rast ekonomije

Predsednik Srbije smatra da će predstojeća sednica Evropskog saveta biti najzanimljivija do sada, zbog odluka koje treba doneti, a upitan da li će biti nekih pretnji, rekao je: “Toga će biti, pa će biti.”

– Srbija je danas možda jedina zemlja, u ovom delu Evrope svakako, možda i celoj Evropi, koja može da bude na evropskom putu, a sebi je dala za pravo da vodi nezavisnu i slobodarsku spoljnu politiku. Da sami donosimo odluke kako ćemo se izjasniti po pitanju nekih deklaracija – rekao je Vučić, podsetivši da se Srbija nije priključila deklaracijama koje su nosile nove sankcije Rusiji jer ima svoje interese.

Vučić je kazao da će ekonomija Srbije, prema procenama MMF-a, u 2024. rasti 3,6 odsto, ali da bi to moglo da bude i četiri odsto, što bi značilo novo drastično povećanje plata i penzija.

– Nadamo se i četiri odsto, što bi značilo novo drastično povećanje posle povećanja plata od januara za deset odsto i 21,4 odsto porasta penzija. Verujem da bismo mogli još ozbiljnije da popravimo životni standard, ali ne znate šta su novi izazovi i šta još može da se desi – rekao je Vučić i ocenio da bi prosečna plata mogla da bude 1.400 evra, a penzija 650 evra.

Ukazao je da BRIKS ma koliko ljudima bio primamljiv, trenutno nije moguća opcija, jer je sada Srbiji potreban evropski put.

Naveo je i da se protiv iskopavanja litijuma govori da Srbija ne bi mogla da ostvari prednost u odnosu na region i da je izgubljeno dragoceno vreme.

Puna kasa

Aleksandar Vučić kaže da treba uvek da ima više novca u državnoj kasi.

– I kad me pitaju zašto imate skoro pet milijardi u kasi, pa zato što uvek očekujete neki novi izazov i neki veliki šok u svetu. Da li će to biti deo energetske krize ili neke veće ekonomske krize… EU je treći kvartal u recesiji, a mi zavisimo dobrim delom od njih, a nama je treći kvartal bio najbolji u Evropi od 3,6 odsto – ukazao je Vučić.

Opasnost sukoba

Predsednik Srbije je ukazao da situacija nije tako laka kao što bi mnogi da je predstave, da je kao na raskrsnici na kojoj dolaze vozila iz suprotnih smerova i gde morate da sačuvate poziciju Srbije.

– Ako jedan od ovih velikih sukoba prestane, a sumnjam da će to da se dogodi, čak i za one koji govore da je Hamas gotovo poražen, plašim se da će se proširiti na neke druge teritorije – rekao je Vučić.

Velika promocija

Aleksandar Vučić smatra da će se stvari u svetu menjati mnogo brže nego što se misli i da se plaši narednih godinu dana.

– Ali Srbija će iskoristiti Ekspo 2027 kao veliku promociju, to će za nas biti velika prilika. Ali nam je zato potrebno da se nekako iščupamo, da prođemo kroz sve zamke. Nećemo moći neokrznuto, ali bez težih posledica. Ako to uspemo, onda vidim izuzetnu budućnost za našu zemlju – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here