Foto: Tanjug/AP
Aleksandar Čeferin

Pokušaj bega u Superligu žestoko će koštati 12 klubova koji su se zaleteli u ambicioznom projektu koji je na kraju doživeo krah.

Nekoliko dana posle burnih dešavanja, situacija se smiruje, ali samo prividno, jer tek predstoji pravi okršaj na relaciji UEFA – klubovi Superlige pri čemu Evropska fudbalska federacija ima mač u rukama.

Njega drži predsednik UEFA Aleksander Čeferin koji je u intervjuu za engleski “Dejli Mejl” izjavio da će klubovi koji su pokušali da oforme svoje takmičenje snositi konsekvence, neki veće neki manje, kako je rekao.

– Da vidimo. Svi moraju da snose psoledice za ono što su uradili i ne možemo se pretvarati da se ništa nije dogodilo – rekao je Čeferin.

– Ne možete uraditi tako nešto i reći: kaznili su me jer me svi mrze. Nemaju oni sad problem zbog drugih, nego zbog sebe. Nije u redu to što su uradili i videćemo narednih dana šta moramo da uradimo – najavljuje naredne korake prvi čovek UEFA.

Ipak, za njega su neki klubovi više krivi za čitavu situaciju, a neki manje.

– Za mene je potpuno jasna razlika između engleskih klubova i ostalih šest. Englezi su prvi izašli, priznali su da su napravili grešku. Morate da budete veliki i da kažete da ste pogrešili.

Očito je da su na meti Čeferina preostalih šest klubova, koji će, prema svemu sueći, trpeti najveće kazne.

– Kako ja to gledam, postoje tri grupe u ovih 12 klubova – šest engleskih, koji su prvi izašli, potom Atletiko, Milan i Inter posle njih onda Real, Barselona i Juventus, koji veruju da je zemlja ravna ploča i koji misle da Superliga i dalje postoji. I tu je velika razlika između njih – pojasnio je kategorizaciju grešnika Slovenac.

Međutum, generalno uzevši, svi snose odgovornost za pometnju koju su izazvali, kaže Čeferin.

– Svi su odgovorni i u tom smislu ćemo videti šta ćemo da uradimo. Ne želim da kažem da će to biti disciplinski postupak, ali mora da bude jasno da su svi odgovorni u nekom smislu. Da li je to disciplinska mera? To će biti odluka izvršnog komiteta UEFA. Videćemo, rano je još govoriti.

Čeferin je za engleski medij opisao i trenutak kada je saznao da je Superliga obelodanila svoje postojanje.

– Bilo je to jako stresno. Osećao sam se kao da sam ubačen u veš mašinu. U subotu, išao sam u Švajcarsku iz moje Slovenije, osam sati vožnje. Imao sam sve pripremljeno za govor u vezi sa reformama i ostalim stvarima. Čak sam i zahvaljivao Anjeliju. Od tog trenutka sam četiri puta morao da menjam koncept za govor koji sam pripremio. Radili su to (klubovi osnivači Superlige) i nisu mi ništa rekli, Anjeli me je lagao kad mi je rekao: “nije istina, nije istina”… Na kraju, sve se to desilo i ja sam to morao da kažem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here