Ministarstvo odbrane
Najavio štrajk glađu: Dragan Stojanović

Stanarima nekadašnjeg vojnog hotela Bristol od ponedeljka je ponovo isključena struja, a oni najavljuju da će, ukoliko im se ponovo ne uključi, od sledeće nedelje započeti štrajk glađu.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane Srbije prosledilo je svim medijima galeriju fotografija sa dve lokacije: A blok na Novom Beogradu i Gostivarska ulica na Voždovcu gde su im nuđeni stanovi dobijeni od grada Beograda. U Ministarstvo odbrane tvrde i da nemaju nikakve veze sa novim isključenjem struje.

“Budući da Ministarstvo odbrane nije korisnik nekadašnjeg hotela Bristol, da se objekat nekadašnjeg hotela više ne održava i da ne postoji zakonski osnov da se planiraju i opredele novčana sredstva za plaćanje komunalnih usluga, Ministarstvo odbrane ne može preuzeti odgovornost za uslove u kojima žive bivši stanari Bristola”, stoji u saopštenju Ministarstva odbrane.

Međutim, i pored toga što “nisu nadležni”, zaštitnik građana Zoran Pašalić, izjavio je za TV N1 da su ovim isključenjem struje prekršene preporuke koje je poslao upravo na adresu Ministarstva odbrane. On je kazao da nije smelo da dođe do isključenja struje sve dok stanari i predstavnici ovog ministarstva ne nađu konačno rešenje stambenog pitanja ovih stanara. Pašalić ukazuje da je to istakao u preporuci koju je uputio Ministarstvu, kad je u maju u Bristolu bila isključena struja.

– Insistiraću da se ponovo priključi struja, ako je to ikako moguće, a mi ćemo na tome insistirati, jer se to nalazi i u preporuci, a zatim da se konačni problem zbog čega je i došlo u ovoj situaciji da se reši – kazao je Pašalić.

Međutim, sva je prilika da su obe strane kosmički udaljene od “konačnog rešenja” jer ne postoji saglasnost čak ni o tome koliko ih je trenutno u Bristolu.

I dok Ministarstvo odbrane tvrdi da je u hotelu Bristol trenutno 11 stanara, od kojih je njih šest ranije već dobilo stan od Vojske, ali su ih ostavili bivšim supružnicima ili srodnicima, dotle Dragan Stojanović, tvrdi da je predstavnik 10 porodica sa 21 članom domaćinstva. On tvrdi i da “Ministarstvo odbrane svesno obmanjuje javnost o suštini problema”:

– Ministarstvo odbrane nam nudi isključivo privremeni smeštaj, mada smo u Bristolu od 1991. na osnovu rešenja u kome stoji da ćemo biti tu sve dok nam se ne obezbedi konačno rešenje stambenog pitanja. Upravo nam je Ministarstvo odbrane izdalo te zaključnice u kojima jasno stoji da nam sleduju stanovi po kategorijama koliko ko ima članova porodice i to za zakup na neodređeno vreme.

Stojanović i dodaje da od države ne traže milostinju, već ono što su već platili.

– Svako od nas je tokom rada u sektoru odbrane od plate izdvajao za dobijanje stana i kroz taj iznos svi smo te stanove faktički već otplatili. Ali, Ministarstvo odbrane se pravi blesavo i ponaša kao da smo te pare davali nekoj drugoj vojsci i nekoj drugoj državi, a ne ovoj.

Preostali stanovnici Bristola već žive bez grejanja i lifta, a sada su dali rok državi od sedam dana da im vrati struju inače će započeti štrajk glađu.

Stojanović kaže da je odlukom većine stanara odlučeno da se državi pruži još jedna šansa, ali da lično sumnja u to.

– Oni samo kupuju vreme i to do prvih sudskih procesa jer su od početka ove godine, sukcesivno počeli da tuže jednog po jednog stanara tvrdeći da smo u Bristolu ilegalno mada svako od nas postoji validno i pravno obavezujuće rešenje da smo tu upravo po odluci tog istog ministarstva.

Na pitanje koliko će eventualni štrajk glađu, odnosno radikalizacija protesta pomoći da se njihov problem reši, Stojanović je pesimista:

– Čekaju da umremo. Tada neće morati nikome ništa da daju. Za njih smo mi odavno otpisani. Zamislite državu koja sebi dopušta taj luksuz da starim ljudima isključi struju i dozvoli da se po noći kreću hodnicima samo iz svetlo sveća. Ima li većeg poniženja?!

Ministarstvo: Zlonamerna laž

Dragan Stojanović tvrdi da od države ne traže ništa što im ne pripada, te da ne vidi problem zbog čega im ne bi bili dodeljeni stanovi koje je Ministarstvo dobilo od Beograda.

– Nas ne zanimaju lokacije tih stanova, već isključivo ono što piše u našim rešenjima. Ako mi pripada dvosoban stan, potpuno je nebitno gde se nalazi.

Međutim, u Ministarstvu odbrane tvrde da im ne mogu dati stanove koje nisu ni dobili.

“Ističemo da Ministarstvo odbrane nije dobilo nijedan stan od Grada Beograda u trajno vlasništvo, već samo na korišćenje. Sve ostalo je zlonamerna laž. Kao što ne mogu da se otuđe sobe u hotelu Bristol, tako ni stanovi dobijeni od Grada Beograda se ne mogu otuđiti, što je glavni zahtev lica koja i dalje borave u nekadašnjem hotelu Bristol”, stoji u saopštenju Ministarstva odbrane.

Višemesečna agonija

Agonija stanara Bristola traje od kraja prošle godine. Tokom zime im je najpre isključeno grejanje, a zatim i lift. Veoma brzo su ostali i bez obezbeđenja hotela, pa su počeli sami da čuvaju ulaz u strahu od upada migranata. Potom je skinuta brava i s jedinog ulaza koji je korišćen do njihovih soba. Dragan Stojanović tvrdi da je plan bio i da im kompletno isključe vodu, ali da im je pomutio konce.

– Plan je bio da se prvo potopi moja soba, a onda pod objašenjem da preti poplava kompletno isključi voda. Međutim, osujetio sam im plan jer sam tog dana došao ranije u hotel i uspeo da zatvorim vodu. Ko zna čega će se sledećeg setiti – tvrdi Stojanović.