EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Premijer Zapadne Australije Mark Mekgauan

Dok druge australijske države već nedeljama beleže na desetine hiljada novih slučajeva zaraze koronom i stanovništvo se već navikava da živi s virusom, Zapadna Australija izgleda polako odustaje od cilja da zadrži epidemiju van granica.

Premijer Mark Mekgauan, koji je nedavno produžio potpunu izolaciju za preko dva miliona stanovnika, brišući gumicom odluku o otvaranju granica 5. februara, sada je prvi put nagovestio da bi mogao da prizna poraz u ovoj borbi koja se ne nikako nije mogla dobiti.

Pošto je u sredu otkriveno 24 nova slučaja korone, premijer je u dramatičnom obraćanju medijima u Rokingemu izjavio da Zapadna Australija “verovatno neće moći da se odbrani od širenje zaraze”.

– Sada imamo izbijanje epidemije koje nećemo moći da kontrolišemo. Ovo je ljudska tragedija i naše mere su osmišljene da smanje uticaj širenja zaraze na stanovništvo Zapadne Australije – rekao je Mekgauan.

Interesantno da je ovakva izjava usledila pošto je zabeleženo 17 zaraženih kovidom u oblasti Banburija, od kojih su 13 radnici na izgradnji pogona za preradu litijuma Albemarl, u blizini ovog regionalnog gradića koji se nalazi na 150 kilometara južno od Perta, gde je registrovano samo sedam novih slučajeva.

Iako je priznao poraz svoje “nulte” kovid politike, Mekgauan je naglasio da granice i dalje treba da ostanu zatvorene, “kako bi spasile živote građana Zapadne Australije”.

Inače, svi radnici u pogonu Albemarl su vakcinisani protiv kovida. Pogon je privremeno zatvoren, a svi bliski kontakti zaraženih su testirani i upućeni u izolaciju.

Mekgauan mora u Sidnej

Premijer Zapadne Australije moraće u februaru da otputuje iz Perta za Sidnej, iako je odlukom njegove vlade državna granica zatvorena za dolaske iz drugih jurisdikcija.

Naime, Marka Mekgauana je za klevetu tužio bogati rudarski magnat Klajv Palmer, a početak suđenja je zakazan za 14. februar u Sidneju, s tim da Mekgauan neće morati da se pojavi pred sudom do 26. februara. Palmerova tužba se zasniva na izjavi premijera Zapadne Australije, koji ga je 2020. “neprijateljem” ove države.

Ukoliko do 26. februara ne otvori granice, Mekgauan će po povratku kući morati 14 dana u karantin, što znači da u tom periodu neće moći da učestvuje u radu Parlamenta Zapadne Australije, jer prisustvo putem video linka nije moguće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here