Nećemo stati dok Baskija ne bude ”slobodna”

0

ETA je "spremna da preduzme sve neophodne korake" ka političkim promenama, ali "nećemo stati dok ne ostvarimo slobodu", navodi se u saopštenju koji su pobunjenici dostavili listu ‘Gara”.

 

 

Predstavnici ETA-e ne odustaju od svojih akcija, dok Baskija ne bude nezavisna
 

Najnovije saopštenje usledilo je mesec dana pošto je jedan od vodećih članova Batasune, zabranjenog političkog krila ETA, Rufino Ečeberija izjavio da ubistva moraju da prestanu, preneo je Rojters.

ETA "poštuje one koji, u proteklih nekoliko meseci, pokušavaju da postave temelje novog podsticaja za Euskal Eriju", stoji u saopštenju, u delu koji se očigledno odnosi na Ečeberijin poziv za okončanje nasilja i dodaje da je ETA spremna da radi na sporazumu, koji podrazumeva konsenzus.

Španski ministar unutrašnjih poslova Alfredo Peres Rubalkaba "veoma dobro zna da je jedini način da se garantuje kraj baskijskog otpora, priznavanje prava Euskal Erije", ističe se u saopštenju.

Euskal Erija (na baskijskom Baskijske zemlje), oblast za koju se ETA bori da stekne nezavisnost od Španije, proteže se preko Pirineja i obuhvata špansku autonomnu pokrajinu Baskiju, i delove Navara u Španiji i južne Francuske, navela je britanska agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here