Vesti
Vernici s vladikom Siluanom u crkvi u Inglsajdu

Proteklog vikenda u hramovima Srpske pravoslavne crkve širom sveta, kao i u Australiji, obeležena je Nedelja pravoslavlja.

Red za pričešće

Centralna proslava na Petom kontinentu održana je 24. marta u prokatedralnom hramu Svetog Save u Inglsajdu, na severnim plažama Sidneja, je svetu arhijerejsku liturgiju služio episkop australijsko-novozelandski Siluan, uz sasluženje sveštenstva Sidnejskog namesništva.

Litijom oko hrama obeležena Nedelja pravoslavlja

Veliki broj vernika okupio se u hramu najstarije crkvene opštine SPC u Australiji, gde je nakon liturgije i pričešća okupljeni narod zajedno sa sveštenstvom i episkopom Siluanom održao litiju oko hrama, noseći ikone hrišćanskih svetaca.

Iste večeri održana je i večernja litija oko Sabornog hrama Svetog Georgija u Kabramati, u kojoj su pored vernika učestvovali i sveštenici iz svih sidnejskih hramova. Posle litije, predavanje na temu „Da li je poštovanje ikona idolopoklonstvo“, održao je starešina hrama Svetog Jovana krstitelja u Vulongongu, otac Branko Bosanić.

Episkop Siluan je služio liturgiju povodom Nedelje pravoslavlja

I u drugim našim crkvama širom kontinenta bilo je svečano. U Sabornom hramu Svete Trojice, nedelja pobede crkve obeležena je takođe liturgijom i litijom, a ovaj događaj je za sve vernike pravoslavne veroispovesti obeležena i prva nedelja Velikog posta.

Mnogobrojni vernici, među kojima i veliki broj dece i mladih, ispunili su i crkvu Svetog jevanđeliste Luke u Liverpulu, gde je liturgiju služio i vernike pričestio prota Aleksandar Milutinović, a apostole je čitao ipođakon Nikola Zbiljić.

Prota Saša Radoičić i episkop Siluan

Otac Aleksandar je predvodio litiju oko hrama s ikonama, a posle verskog dela više od stotinu vernika prisustvovalo je posluženju u crkvenoj sali i ispod nove pergole u porti crkve. Posluženje koje su pripremile vredne članice liverpulskog Kola srpskih sestara.

Nedelja pravoslavlja u crkvi Sv. Nikole u Vulungabi

Nedelja pravoslavlja se slavi u spomen na uspostavljanje poštovanja ikona 843. godine, za vreme carice Teodore i patrijarha Metodija, posle dugog progona ikona u VIII i IX veku. Zato se ova nedelja i zove Nedeljom pravoslavlja, odnosno Nedeljom prave vere.

Prota Miodrag Perić sa najmlađima za vreme službe u Lazarici

Predavanje o veri

Tokom Velikog posta sveštenici Sidnejskog namesništva držaće svake nedelje predavanja posle večernje službe. U nedelju, 31. marta, otac Aleksandar Ivanović govoriće na temu „Zašto se molimo, postimo, činimo dobra dela“ u Lazarici u Aleksandriji. Sedam dana kasnije, 7. aprila, otac Saša Čolić održaće predavanje „Smisao žrtve – u svetlosti krsta Hristovog“ u crkvi Svetog Luke u Liverpulu, a 14. aprila u hramu Svetog Jovana u Vulongongu govoriće otac Saša Radoičić, na temu „Ljubav – najduža molitva“.

U nedelju, 21. aprila, otac Miodrag Perić će držati predavanje „Brak u modernom društvu i pogled crkve na brak“, dok će 28. aprila uveče otac Veselin Svorcan govoriti u crkvi Svetog Nikole u Blektaunu o „Svetosavlju kao filosofiji života“.

Čisti petak

Uoči Nedelje pravoslavlja, episkop australijsko-novezelandski služio je i liturgiju na Čisti petak, 22. marta, u hramu Svetog Kneza Lazara u sidnejskoj Aleksandriji, uz sasluženje sveštenstva Sidnejskog namesništva. Takođe, u sredu, prve nedelje Časnog posta, služena je Sveta pređeosvećena liturgija u Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Kabramati, kojom je načalstvovao vladika Siluan. U večernjim časovima istog dana, u crkvi Svetog Georgija služeno je veliko povečerje sa kanonom Svetog Andreja Kritskog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here