pixabay.com

Docent Fakulteta političkih nauka Stevan Nedeljković kaže da spoljnopolitičke teme u SAD, makar kada je reč o ovim izborima, nisu ni u 20 top prioriteta republikanaca i da će se politika SAD kakvu smo do sada imali prema Ukrajini nastaviti i narednih godina, za sve vreme trajanja krize, prenosi RTS.

– Spoljnopolitičke teme u SAD, makar kada je reč o ovim izborima, nisu ni u 20 top prioriteta republikanaca. Ono što smo imali je da su pomalo i populistički republikanci izjavljivali kako bi trebalo kontrolisati novac koji odlazi u Ukrajinu. Podsetimo, to je ogroman novac, to je do sada oko 19 milijardi dolara – kaže Nedeljković.

Dodaje da može da tvrdi da će se politika SAD kakvu smo do sada imali nastaviti i narednih godina, za sve vreme trajanja krize. Zato što je i za američko društvo na neki način potreban spoljni neprijatelj, bilo da su to Rusija ili Kina, jer to omogućava veću koheziju u unutrašnjem telu SAD.

Na pitanje kako bi se to odnosilo na nas, da li se i tu nastavlja politika ili su nešto bolje perspektive, kaže da će u slučaju da republikanci preuzmu Senat, za nas biti bolja perspektiva.

– Čini mi se da, ako republikanci preuzmu Predstavnički dom ili još više ako preuzmu Senat, da su za nas nešto bolje perspektive. Treba biti otvoren i reći da ni do sada nismo imali strašne pritiske iz SAD, čini mi se ni približno kakve smo imali iz pojedinih članica EU. U tom pogledu, deluje da je naša ambasada u SAD solidno dobro pozicionirano i kod jedne i kod druge partije, ali nešto bolje kod republikanaca i u tom pogledu, mislim da Srbija može sa republikanskom pobedom da dobije još jednu kartu u rukama, jednu bogami snažnu kartu – dodaje Nedeljković.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here