Nedeljni ručak

0

Tapenada namaz

Potrebno: 300 g crnih maslinki, 100 g zelenih maslinki, dva čena belog luka, kašika kapara, vezica peršuna, kašika maslinovog ulja.
Priprema: Masline i kapare ocediti. Iseći ih i staviti u multipraktik, dodati beli luk, peršun, maslinovo ulje i samleti.

Čorbast grašak

Potrebno: 500 g graška, glavica crnog luka, dve šargarepe, čen belog luka, krompir, so, ulje, mirođija, aleva paprika.
Priprema: Na ulju propržiti sitno seckan crni luk i šargarepu, dodati sitno seckan beli luk i propržiti još minut-dva. Dodati grašak i sitno seckani krompir. Kuvati na jačoj vatri oko 40 minuta. Isključiti šporet, dodati alevu papriku, mirođiju i so. Ostaviti na toploj ringli još pet minuta.

Pastrmka u vinu

Potrebno: Četiri pastrmke, jedan decilitar ulja, kašika brašna, jedan limun, jedan list lorbera, belo vino, so.
Priprema: Sveže pastrmke težine od po 250-300 g po komadu očistiti, oprati, posoliti, staviti u sud i naliti vinom da ogreznu. Odvojeno izmešati ulje i brašno, izručiti u vatrostalni sud, staviti list lorbera, složiti ribu, preliti uljem i ispeći u zagrejanoj rerni. Pečene ribe ukrasiti limunom isečenim na kolutove.

Krompir salata

Potrebno: Kilogram krompira, dve glavice crnog luka, so, maslinovo ulje, sirće, biber po želji.
Priprema: Krompir oljuštiti i staviti u posoljenoj vodi da se skuva. Kuvan krompir ocediti, iseći na kolutove, dodati crni luk iseckan na rezance, sirće, maslinovo ulje, so i biber po ukusu. Sve sastojke lagano promešati i služiti.

Bombice od pomorandži

Potrebno: Četiri velike pomorandže, 150 g mlevenih badema, 150 g šećera, jedna strugana jabuka.
Priprema: Pomorandže dobro operite, oljuštite i kore kuvajte u vodi. Kad voda provri, prospite vodu, sipajte drugu svežu i ponovo kuvajte. Postupak ponovite desetak puta, dok kore ne budu potpuno meke. Ohlađene i oceđene kore sameljite i sjedinite sa ostalim sastojcima. Smesu ostavite da se potpuno ohladi, a zatim od nje pravite kuglice, pa svaku uvaljajte u kristal šećer. Držite 24 sata na hladnom pre služenja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here