Tanjug/AP

Južna Australija se suočava sa žarištem korone, koje je poteklo iz hotelskog karantina, a protekle srede registrovana su još dva zaražena povratnika iz inostranstva.

Zbog toga je premijer ove države Stiven Maršal uputio hitan poziv Nacionalnom kabinetu Australije da donese odluku o obaveznom testiranju svih Ozija koji se vraćaju u zemlju, pre nego što se ukrcaju na letove sa bilo koje destinacije u svetu.
– Zatražiću od Nacionalnog kabineta da razmotri obavezno testiranje svih australijskih državljana na kovid prilikom njihovog povratka u zemlju. Negativan rezultat testa trebalo bi da bude uslov da se ukrcaju u avion za povratak kući – izjavio je Maršal.
Južna Australija je takođe donela odluku o momentalnom obustavljanju međunarodnog avio saobraćaja i zatvorila aerodrom u Adelajdu za sve letove iz inostranstva barem do 30. novembra.
Ova odluka, kao i predlog za obavezno testiranje pre povratka kući, deo je plana u osam tačaka, koji je objavila Vlada Južne Australije, kao odgovor na izbijanje aktuelnog žarišta u Adelajdu. Dve osobe koje su se proteklih dana vratile u zemlju i nalaze se u karantinu u hotelu “Pepers Vejmut”, zarazile su se kovidom tokom boravka u inostranstvu.
– Testiranje povratnika pre nego što se ukrcaju u avion za Australiju treba da bude nacionalni pristup, a ne samo uslov za povratak u Južnu Australiju – rekao je Maršal.
Premijerov apel Nacionalnom kabinetu usledio je nakon izjave izvršnog direktora Kvantasa Alana Džojsa da će ova avio-kompanija izmeniti pravilnik poslovanja i uslove putovanja kada bude dostupna vakcina protiv kovida.
Džojsova najava da će Kvantas tražiti potvrdu da su svi putnici na međunarodnim letovima vakcinisani izazvala je burne reakcije u australijskoj javnosti proteklih dana.
Do sada je u Adelajd dolazilo po 600 povratnika iz inostranstva nedeljno, a kapacitet karantin hotela u ovom gradu trenutno iznosi 1200 mesta.
Premijer Južne Australije nagasio je da ova država ne odustaje od posvećenosti repatrijaciji Ozija koji se već mesecima nalaze u zaglavljeni u inostranstvu, ali je zatražio od Nacionalnog kabineta da u narednom periodu omogući preusmeravanje svih letova za Adelajd u druge gradove Australije.
– I dalje želimo da igramo značajnu ulogu u povratku Australijanaca kući, ali ne smemo da žurimo s tim. Zbog trenutne situacije želimo da napravimo pauzu I da povratnike ponovo počnemo da primamo onda kada zdravstveni zvaničnici kažu da je to bezbedno – rekao je Maršal.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here