Pixabay.com

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer naglasio je danas da su lažne vesti, u vreme koronavirus krize, problem, jer se njima svesno podstiče nesigurnost u stanovništvu.

Stim u vezi je posebno naveo lažne vesti o navodno velikom broju migranata koji dolaze u Austriju.

– Neki agituju i tvrde da primamo više azilanata i da ih rasporedjujemo širom zemlje – rekao je on na konferenciji za štampu u Vladi Austrije.

Nehamer je preneo da trenutno Austrija ima maksimalno 12 tražioca azila na da.

– To je apsolutno najmanji broj u proteklih godina. Govoriti o migrantskoj krizi u trenutno situaciji je potpuno neodgovorno – poručio je on.

Objasnio je da se kod aktuelnih tražioca azila radi o osobama koje su krijumčarene ili onim koji su se već ilegalno nalazili u zemlji, a zbog koronavirusa odlučili da podnesu molbu.

Ukazao je da je država pred izazovom po pitanju smeštaja jer Trajskirhen, Berghajm, ali I cela pokrajina Tirol ne mogu biti korišćeni. Kao preventivno meru podižu se kapaciteti državnih zdanja u slučaju potrebe dodao je Nehamer, ukazujući da to neki koriste za širenje lažnih vesti o rasporedjivanju azilanata.

– Broj azilanata ostao je isti, ali kada dodje do potrebe da se neki smeštaj stavi pod karantin onda dodje do prerasporedjivanja – objasnio je dalje.

Nehamer je pozvao stanovništvo da poštuje i dalje mere koje je uvela vlada, iako se nazire izvesni pozitivan razvoj.

– Vazzno je da zadržimo visok nivo discipline, jer samo tako imamo šansu da spuštamo krivu infekcije – podvukao je on.

Najavio je dalje rigirozno postupanje policije prema svima koji ne poštuju mere, i strogo kažnjavanje, novčanim kaznama do 3.600 evra za fizička lica, a do 30.000 evra za pravna lica, odnosno ugostiteljskih objekata koji i pored zabrane rade, što je, kako je kazao mali broj.

Takodje je istakao da će se Krivičnim zakonom kažnjavati svi oni koji druge ugrožavaju, navodeći primere lica koji su pljuvali policajce i tvrdili da su inficirani koronavirusom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here