EPA/Christian Bruna
Karl Nehamer

Austrijski kancelar Karl Nehamer biće narednog petka (7. jul), domaćin trećeg trilateralnog sastanka o migraciji sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Skupu će, kako je najavljeno u Beču, prisustvovati i ministri unutrašnjih i spoljnih poslova tri zemlje, a cilj trilateralnog samita je da se “snažna osovina u borbi protiv ilegalne migracije dodatno izgradi i dalje ojačaju zajedničke mere efektivne zaštite granica”, navedeno je iz kabineta kancelara. Nehamer, Orban i Vučić prvi put su se u ovom formatu sastali u oktobru u Budimpešti, a mesec dana kasnije u Beogradu.

Najvažniji rezultat tih sastanaka bio je pristanak Srbije da ukine bezvizni režim za građane Indije ili Tunisa, zemalja iz kojih je prošle godine registrovan ogroman rast broja podnosilaca molbi za azil u Austriji.

“Rezultati proteklih sastanaka govore sami za sebe. Povukli smo “kočnicu za azil” i to moramo i dalje činiti”, naglasio je Nehamer povodom najave nove trilaterale.

On je ponovio svoj zahtev za reformu sistema azila EU, kako bi se uklonili svi podsticaji za ilegalnu migraciju.

“Dok do toga dođe na evropskom nivou moramo sami da delujemo i to činimo kroz intenzivnu saradnju, boreći se zajedno protiv krijumčara ljudi i sprečavajući ilegalnu migraciju”, naveo je Nehamer.

Škakljiva tema

Nehamer je ukazao da je Srbija pokazala pragmatičan pristup, a da je delovanje Kosova vođeno “ideologijom”. On je, u obraćanju Odboru za EU austrijskog parlamenta, kazao da je Kosovo “škakljiva tema”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here