Tanjug/AP
Austrijska policija na ulicama Beča

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer preneo je da je austrijska policija uhapsila 15 osoba u vezi s napadačem koji je u ponedeljak izveo teroristički napad u Beču, kao i da je u “jednoj zemlji” još u toku istraga, za koju se nada da će imati uskoro rezultate.

Nehamer je na konferenciji za štampu na kojoj je saopšteno kako su tekle aktivnosti nakon napada, ukazao da je posle samo četiri sata identifikovan napadač, kojeg su policijske vlasti ubile devet minuta pošto je prijavljena pucnjava u centru grada.

Na osnovu identiteta i ranijih saznanja brzo je utvrđeno njegovo okruženje, na osnovu čega je sproveden pretres 18 stanova i usledila hapšenja.

Ministar je kazao da su četiri uhapšena lica ranije osuđivana za teroristička dela, dva zbog nasilja i dvojica zbog pokušaja “ubistva iz časti”.

Takođe je naveo da su i u Švajcarskoj uhapšena dva lica koja su imala kontakt sa napadačem iz Beča poreklom iz Severne Makedonije Kujtimom Fejzulajem.

Kaže da je istraga bila uspešna i zbog saradnje sa partnerskim službama, te intenzivnom saradnjom sa FBI-om od kojeg su dobijene značajne informacje.

Ministar je istakao da borba protiv lica koja su znala za napad ili koja su podržavala napadača još nije završena.

Ukazao je da se počinilac kretao unutar mreže političkog islama, čiju je ideologiju prihvatio.

Sva saznanja stečena tokom istrage u ovom slučaju, kazao je Nehamer, biće uneta u reformisanje i poboljšanje rada policije.

Generalni direktor za javnu bezbednost Franc Ruf saopštio je da je napadač zadobio u okršaju sa policijom ranu u levom gornjem delu tela, da mu je pogođeno levo plućno krilo i kičmeni stub.

Istakao je da protiv napadača i uhapšenih lica, kako to pojedini tvrde, nije bila planirana akcija policije.

Direktor bečke policije Gerhard Pirstel odbacio je tvrdnje da je austrijska policija loše opremljena, te i da je bilo propusta u delovanju.

– U Beču policija ima na raspolaganju oko 1.000 automatskih pušaka. Imamo sistem da je u svakoj opština prva patrola opremljena tim oružjem, dok ostali mogu da je dobiju veoma brzo. Takođe imamo sistem patrola specijalnih snaga VEGA koji su uvek opremljeni teškim naoružanjem, a i oni su ti koji su veoma brzo neutralizovali napadača – objasnio je Pirstel.

Ukazao je da policija svakodnevno dobija brojne pozive da se čuje negde pucnjava i da ne može na svako mesto poslati teško naoružane čuvare reda.

Preneo je da je jedna patrola lokalne policijske stanice na mesto napada stigla 45 sekundi nakon poziva i oni su prvi delovali pištoljima protiv napadača, a da su specijalne snage nakon devet minuta eliminisale teroristu.

Kada je reč o informacijama dobijenim od slovačke obaveštajne službe o tome da je napadač pokušao u toj zemlji da kupi municiju tokom leta, Pirstel je kazao da je krajem jula dobijena informacija da su dva stranca pokušala da se domognu metaka, uz registarski broj i jednu fotografiju lošeg kvaliteta.

Na to je, kako je objasnio, Služba za borbu protiv terorizma (BVT) odmah pokrenula istragu i nakon kraćeg vremena slovačkim kolegama poslala slike više lica kako bi im potvrdili ko od njih dolazi u obzir.

Na odgovor se, kaže, čekalo dugo, to jest tek je sredinom oktobra pristigao odgovor da bi jedna od osoba na slikama moglo biti kupac municije u Slovačkoj.

– Ni tada nije bilo sasvim jasno da se radi o toj osobi. Pokrenut je postupak procene opasnosti osobe, a za to postoji standardizovan postupak. Do kraja nije bilo jasno da li je Fejzulaj bio taj koji je pokušao da kupi municiju u Slovačkoj – naglasio je Pirstel odbacujući kritike što policija nije sprečila teroristički napad.

1 COMMENT

  1. Da ta zemlja nije Kosovo i Metohija.Nesto se danas hapsi po Kosovu.Prvo povucite priznanje samoproglasenog Kosova i Metohije mozda ce te tako rijesiti barem jedan problem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here