Privatna arhiva
Karl Nehamer

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer kritikovao je danas vlasti grada Beča zbog nedovoljne saradnje u Kriznom štabu uspostavljenom za borbu protiv koronavirusa.

– Mora i u interesu Beča biti da mogući drugi talas ne postane cunami. Za to je potrebna saradnja, a ne rad jedan protiv drugih – poručio je Nehamer na hitno sazvanoj konferenciji za štampu nakon pojave većeg broja zaraza u Beču i odbijanje bečkih vlasti pomoći od strane saveznih organa.

Rekao je da ne može da Krizni štab dobije informacije preko medija, a ne direktno od grada Beča.

Nehamer je istakao da su brojke u Beču i dalje takve da se mogu savladati, ali su daleko iznad onih u drugim delovima zemlje. On je uputio apel gradonačelniku Beča Mihaelu Ludvigu na saradnju i zajedničkoj borbi protiv drugog talasa.

Kazao je da sa drugih osam pokrajina saradnja saveznih vlasti odlično funkcioniše, a da samo sa Bečom postoje problemi.

Nehamer se time osvrnuo na nove klastere u Beču, kao što je onaj u Centru za distribuciju pošte, gde je više od 70 osoba zaraženo koronavirusom, i novim slučajem oboljenja sedam migranata u smeštaju za tražioče azila u Beču.

Između saveznih vlasti, pre svega ministara iz redova vladajuće Narodne partije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca i vlasti grada Beča koji vodi Socijaldemokratska partija (SPO) u koaliciji sa Zelenima, već duže postoji spor oko saradnje u koronavirus krizi.

Ministri iz redova Zelenih, kao što je ministar zdravlja Rudolf Anšober, negiraju problem sa zdravstvenim vlastima Beča.

Anšober je kazao da ne vidi nikakav “slučaj Beč“, te dodao da je od ulaska koronavirusa u dva distributivna centra pošte i jedan smeštaj za izbeglice pogođena i Donja Austrija.

I lider Zelenih, vicekancelar Verner Kogler, poručuje da ne želi da učestvuje u “međustranačkoj svađi” oko praćenja lanca zaraze u Beču. I on je ukazao da ima utisak da su bečke zdravstvene vlasti dobro odradile svoj posao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here