EPA/Igor Kupljenik
Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Karl Nehamer nije dorastao toj funkciji, smatra polovina stanovništva Austrije, pokazuje istraživanje javnog mnjenja televizije ATV, a unutar Narodne partije Austrije (OVP), čiji je lider, zbog loših rezultata u istraživanju, koji pokazuju da bi stranka mogla da padne i na treće mesto, sve glasnije se pominje želja za povratkom doskorašnjeg kancelara Sebastijana Kurca.

Čak 50 odsto Austrijanaca je mišljenja da Nehamer nije dorastao funkciji šefa austrijske vlade. Tako je 24 odsto reklo da u svakom slučaju nije dorastao toj funkciji, a 26 procenata da “više nije dorastao nego što jeste”. Na drugoj strani, samo 38 odsto je uvereno da je Nehamer dovoljno kvalifikovan za funkciju kancelara.

Kada je reč o glasačima OVP, 90 odsto stoji iza svog kancelara, a i 61 odsto birača Zelenih, koji su koalicioni partner u vladi. Međutim, to je samo jedna trećina glasačkog tela, pošto u opoziciji ogromna većina smatra da Nehamer nije dobar kancelar.

Prema pisanju dnevnika “Esterajh”, zbog loših rezultata u istraživanju javnog mnjenja, prema kojem OVP još pre leta preti pad na treću poziciju na političkoj ceni Austrije, raste negodovanje u stranci. Naime, istraživanja pokazuju da bi još pre leta OVP mogla da padne na ispod 20 odsto podrške, čime bi je pretekla Slobodarska stranka (FPO).

Kancelar Nehamer suočen je sa brojnim problemima koje, čini se, ne može da reši. Tako je poslednjih dana kritikovan, uz svoju suprugu, zbog dvojice pijanih pripadnika njegovog obezbeđenja iz specijalne jedinice policije “Kobra”, koji su u alkoholisanom stanju oštetili parkirana vozila službenim automobilom.

Takođe ne uspeva da stavi pod kontrolu poskupljenje svih proizvoda u zemlji. Zbog svega toga, tri nedelje pred skupštinu OVP, unutar stranke su se pojavile glasine, koje ukazuju na to da Nehamer neće dugo ostati na čelu stranke i vlade.

List, pozivajući se na neimenovane insajdere, prenosi da je Nehamer frustriran zbog medijskih napada u vezi pijanih “Kobri”, i da je najavio da neće nastaviti ako se nastave napadi na njegovu porodicu i njegov privatan život.

Ukoliko bi Nehamer “bacio rukavice” i odlučio da se povuče, OVP bi se našla u velikom problemu jer ne bi više imala nikakvu zamenu za lidera stranke. Jedini ozbiljniji kandidat, guverner pokrajine Forarlberg Markus Valner, našao se, zbog malverzacija pod napadima tako da se za par dana očekuje njegova ostavka. Drugi ozbiljniji kandidat, koji bi mogao popraviti ugled OVP, nije ni na vidiku.

U takvoj situaciji visoki funkcioneri OVP priželjkuju povratak Sebastijana Kurca. Zbog toga će biti zanimljiva skupština OVP zakazana za 14. maj, kada je Kurc, koji je od povlačenja iz politike bio nedostupan i političkim prijateljima, najavio svoj dolazak i čak govor. U OVP, kako prenosi list, brojni odbori već najavljuju višeminutni aplauz za nekadašnjeg lidera, uz signal njegovog “vaskrsenja”.

Ukoliko bi Nehamer odlučio da se povuče, on bi već u junu mogao da najavi svoju ostavku, pa bi odluka o prevremenim izborima mogla biti doneta još pre letnje pauze u parlamentu.
Tada bi Kurc mogao da se vrati kao nosilac liste, i tokom leta bi vodio predizbornu kampanju za povratak na čelo vlade.

Da li Kurc trenutno može da dobije izbore protiv Socijaldemokratske partije (SPO) i FPO, koje stalno jačaju, o tome ne postoji jedinstven stav. Kurc, koji je otišao sa političke scene nakon pokretanja istrage zbog korupcije protiv njega i više njegovih saradnika, mogao bi da se vrati u politiku pošto do sada nije pronađen niti jedan dokaz, pa ni nema optužnice.

Inače, Kurc je u više navrata govorio da ni ne pomišlja na povratak u politiku, ali bi se to moglo promeniti ako bi ga pozvale “sive eminencije” u stranci, koje su mu već jednom dale odrešene ruke za velikosežne promene u partiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here