EPA/Johanna Geron
Karl Nehamer

Austrijska vlada donela je odluku o daljem popuštanju epidemioloških mera zbog stabilne situacije u bolnicama, saopštio je danas kancelar Karl Nehamer najavljujući prvo popuštanje od 5. februara.

Nehamer je kazao da usled širenja omikron soja postoji visok broj inificiranih, ali uz mali broj hospitalizacija.

– Kapaciteti intenzivnih jedinica su stabilni, na dobrom nivou. Pošto je to tako, a i činjenica je da smo kao vlada sebi zacrtali cilj da fleksibilno reagujemo na virus, sada smo u stanju da popustimo mere – rekao je on.

Nehamer je preneo da će od 5. februara najpre radno vreme ugostiteljskim objektima i prodavnicama biti produženo sa 22 na 24 sata.

Takođe tada će biti povećan i maksimalan broj osoba na okupljanjima bez sedećih mesta sa 25 na 50.

Pored toga za manifestacije neće više važiti „2G plus“ pravilo, to jest da vakcinisani i izlečeni moraju imati i negativan PCR test, već „samo“ „2G“ pravilo.

Od 12. februara, prema njegovim rečima, neće više biti produžena primena „2G“ pravila za trgovine, prema kojem u prodavnice, izuzev supermarketa i prodavnica sredstava za higijenu, mogu ući samo vakcinisani i izlečeni od Covida-19.

Istovremeno u prodavnicama ostaje na snazi obaveza nošenja FFP2 maski.

Zatim, od 19.februara u ugostiteljstvu i turizmu se prelazi sa „2G“ na „3G“ pravilo, čime i negativno testirani dobijaju pristup.

Za gastronomiju i ugostitelstvo će PCR test važiti maksimalno 48 sati, a ako nije moguće uraditi PCR biće dovoljan i antigenski test, ali koji važi svega 24 sata.

Nehamer je najavio da će uslediti i popuštanja u školama, koja će iduće nedelje saopštiti ministar obrazovanja Martin Polašek.

Nehamer je najavio da će se koraci popuštanja mera detaljno pratiti, i da će se reagovati u slučaju promena situacije u bolnicama.

– Pandemija još nije prošla. Vidimo da se omikron soj drugačije ponaša, ali ne možemo predvideti šta će biti na jesen. Zato je važno da budemo spremni za jesen visokom stopom vakcinacije – podvukao je on.

Katarina Rajh iz saveznog tela za praćenje epidemije (Gecko) istakla je da se omikron soj ponaša drugačije od ranijih sojeva, što daje mogućnost za promenu mera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here