EPA/Christian Bruna
Kancelar Austrije Karl Nehamer

Krizni kabinet koji je austrijska vlada uspostavila u vezi sa ukrajinskom krizom održao je danas prvi sastanak, a zaključak je da je Rusija u stanju da pritiskom na dugme započne invaziju Ukrajine.

Kancelar Karl Nehamer razgovarao je sa ministarkom odbrane Klaudijom Taner, ekspertima Ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova, kao i energetike, te sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

– Primetan je porast oružanih sukoba na ukrajinsko-ruskoj granici. Suprotno od najave povlačenja došlo je samo do lažnog povlačenja ruskih snaga. Ruska federacija je u stanju samo pritiskom na dugme da započne invaziju Ukrajine – poručio je Nehamer.

On je podsetio da je Austrija u Ukrajinu poslala krizni tim, koji priprema mere evakuacije oko 148 austrijskih državljana za koje se zna da se trenutno nalaze u toj zemlji.

Na sastanku kriznog kabineta bilo je reči i o energetici.

– Evropska komisija je naglasila da će, ako Rusija prekine isporuku energenata Evropi, naći zamenu – preneo je kancelar.

Inače, Nehamer je danas razgovarao i sa generalnom sekretarkom OEBS Helgom Šmit, kao i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Nehamer je ukazao da je Rusija iznenađena jedinstvom EU, koja je spremna da sankcijama reaguje na ratne sukobe.

– Činjenica je da su ozbiljni sati pred nama u Evropi. Apelujem na Rusiju da preuzme svoju ulogu velike sile i osigura mir umesto rata – poručio je austrijski kancelar.

1 COMMENT

  1. O kakvom ratu ovaj prica? Istorija ne pamti tako humanog vojskovodju – on dobija ratove bez zrtava. Rusi su toliko ludi da nece zaustaviti isporuku ako je vi ne zaustavite. Istina, oni mogu da pritisnu dugme, ali sve zavisi od vaseg gazde. Zato ujedinjeno, priznajte i poraz i nove drzave! Odjednom govorite o sili a donedavno je bila samo “regionalna”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here