EPA/Alessandro della Valle
Austrijski kancelar Karl Nehamer

Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je da Austrija za isporuke ruskog gasa i dalje Moskvi plaća u evrima.

– Imamo i dalje iste količine gasa na raspolaganju i možemo i dalje da plaćamo u evrima. Gasprom je promenio način plaćanja, ali ono što se nije promenilo to je da plaćamo i dalje u evrima – podvukao je Nehamer u intervjuu televiziji “Oe24”.

Prema njegovim rečima, Austrija trenutno ima rezerve gasa za pokrivanje dva i po meseca svojih potreba.

– Imamo oko 16 teravat sati gasa u našim skladištima. U toplijim mesecima trošimo 6,6 teravatsati, a u hladnijim 10 teravatsati. Trenutno imamo 16 teravatsati uskladištenih i svakog dana je sve više – objasnio je on.

Nehamer je ukazao da ministarka energetike sa OMV razmatra nove izvore za dobijanje gasa, kao što je Azerbejdžan.

– Međutim i dalje je najbolji scenario da se isporuke ne zaustave – poručio je on.

Odustajanje od ruskog gasa trenutno, kaže, nije moguće. Prema njegovim rečima, potrebno je više godina za oslobađanje od zavisnosti od ruskog gasa, a to zavisi i od raspoloživosti na međunarodnom tržištu gasa.

Nehamer je ukazao da već dva meseca traje rat u Ukrajini i isto toliko eksperti u Ministarstvu energetike, zajedno sa OMV, rade na smanjenju zavisnosti od ruskog gasa.

– I ja bih želeo što pre smanjenje zavisnosti od ruskog gasa, ali to nije realno. Sa Nemačkom, Mađarskom i drugim državama smo formirali interesnu zajednicu protiv embarga na ruski gas, i istovremeno moramo smanjiti zavisnost – dodao je on.

Austrijski vicekancelar Verner Kogler rekao je da je prva mera, protiv Putinove strategije stvaranja razdora i ucenivanja, punjenje skladišta gasa. On je, za televiziju “Puls24” rekao da ne podržava embargo na uvoz ruskog gasa, jer to ne bi okončalo rat u Ukrajini.

Kogler je, na predlog ministarke privrede Margarete Šrambek da bi trebalo proširiti kapacitete hidroelektrana, rekao da je potencijal hidroelektrana većinom iscrpljen.

– Veće količine bi značile da moramo da iskopamo drugi Dunav. Ali toliko ne pada kiše – objasnio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here