EPA/Christian Bruna
Karl Nehamer

Austrijski kancelar Karl Nehamer upozorio je da što duže traje oružani sukob u Ukrajini, to se povećava opasnost od „velikog rata“.

Nehamer je, u intervjuima za više austrijskih medija, kazao da ne strahuje da bi Rusija mogla nuklearnu raketu da pošalje u pravcu Austrije.

On istovremeno upozorava da, ako dođe do formiranja nuklearnog oblaka onda zavisi od vremenskih prilika i pravca kojim duva vetar da li će stići do Austrije.

Nehamer smatra da ruska strana trenutno nema nikakav interes za mirovnim pregovorima.

„Sve dok oružje govori, razgovori o miru su u pozadini“, smatra on.

Nehamer je rekao da u njemu „kucaju dva srca“ što se tiče isporuke teškog naoružanja, na primer, iz Nemačke Ukrajini.

Na jednoj strani oružje treba da utihne, a na drugoj Rusija nema interes za razgovorima i napada dalje Ukrajinu, podvukao je on.

Nehamer se osvrnuo i na kritike predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je prebacio Austriji da „uzima u obzir mrtvu decu za ruski gas“.

„To je bio jedan od najtežih trenutaka koji sam doživeo kao kancelar, posebno što sam i otac. Ali i pored toga nema nikakvih promena“, poručio je on.

Nehamer je podsetio da snosi odgovornost za energetsku bezbednost Austrije.

Ukazao je da je sa Vladimirom Putinom, ruski predsednik pokrenuo temu gasa, a ne on kao gost.

„I ako bi došlo do obustave isporuke ruskog gasa koja bi pogodila Austriju, vlada ima plan“, istakao je Nehamer.

1 COMMENT

  1. NATO ne zeli mir, SAD ne zeli mir. U tome je nesreca. Na sve strane se trude da naprave od rusa hitlera. Manipulisu neprekidno. Zele nuklearni rat rusije u evropi. SAD je problem ove price, i njihove sluge.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here