Youtube/MP Biomedicals
Milan Panić

Nakon smena u vrhu vojske, načelnik generalštaba general-pukovnik Života Panić je te 1992. godine vršio dužnost saveznog sekretara za narodnu odbranu. Imao je dva kabineta.

Pavković je ostao u kabinetu SSNO, a on je formirao svoj kabinet. Načelnik tog kabineta bio je pukovnik Ivan Todorović, koji je ranije bio operativac u 1. armiji.

Taj rad je bio jako konfuzan. Svu pošta koja je stizala za saveznog sekretara, pregledao je Pavković, akta je razvrstavao, zavodio i rešavao, a onda je odlazio u kabinet NGŠ i zajedno sa pukovnikom Todorovićem ulazio kod generala Panića. Referisao je sve šta ima u vezi sa saveznim sekretarom, a Ivan Todorović u vezi sa Generalštabom.

Ubrzo je počelo da se stvara ministarstvo odbrane i odmah se pojavio animozitet između te institucije i Generalštaba.

Posle raspada Jugoslavije i formiranja SRJ predsednik Vlade je u julu 1992. godine postao Milan Panić, biznismen iz SAD.

O svom radu u Kabinetu, međuljudskim odnosima i uslovima za rad pukovnik Pavković kaže:

„Mi smo prešli u zgradu ‘B’ kompleksa u Nemanjinoj ulici. Tek tada sam video tu podvojenost i zavist koja je počela da se rađa između starešina u Kabinetu načelnika Generalštaba i nas iz MO. Oni su odmah počeli da nas potcenjuju i stvorilo se jako rivalstvo. Takva atmosfera je onemogućavala efikasan rad. Milan Panić je kao premijer zadržao resor Ministarstva odbrane i dolazio je u kabinet jedan ili dva puta nedeljno. Održavao je sastanke kolegijuma na kome su rešavana pitanja iz oblasti finansija, stambene problematike i slično”, priseća se Pavković.

Dodaje da strategijska pitanja i važna vojna pitanja nisu bila Paniću prioritet, pa se o njima nije ni raspravljalo.

“Obilazio je maršalat, gledao Titova vozila, voleo da ide u Karađorđevo i slične šetnje. Inicirao je razmenu zarobljenika sa Republikom Hrvatskom po principu ‘svi za sve’, pri čemu su razmenjena i neka lica koja su pred našim sudom osuđena na kaznu smrti zbog ratnih zločina na području Vukovara”, kaže Pavković.

Dodaje da se tada suočio i sa ozbiljnim incidentom kada je tadašnji šef vojne obaveštajne službe general-pukovnik Aleksandar Dimitrijević pokušao da ga zavrbuje da špijunira Milana Panića.

“Odmah sam mu stavio do znanja da to ne mogu da radim zato što sam profesionalan vojnik i načelnik Kabineta. Takođe sam mu rekao da ne želim da se mešam ni u politiku ni u bilo šta što je izvan mojih ovlašćenja.

U to vreme je u Beograd došla jedna delegacija iz predstavništva ‘Mercedesa’ iz Amerike. Oni su došli sa namerom da vide Titova vozila o kojima im je Milan Panić pričao. Po završenom obilasku te ljude smo ugostili u Dobanovcima. Po prirodi posla i ja sam bio sa njima, kao i organi bezbednosti iz Kabineta. Tokom ručka sedeo sam na kraju stola, jer moja dužnost nije bila da učestvujem u razgovorima. Posle ručka oni su se sa premijerom Panićem povukli u posebnu salu i tamo vodili razgovore. Što se tiče vojnih pitanja bilo je već sve završeno i načelniku civilnog Kabineta Zoranu Besarabi sam rekao da više tu nisam potreban i da odlazim kući.

Sutradan me pozvao general Dimitrijević i tražio da mu ispričam šta se na tom skupu dešavalo i o čemu su Milan Panić i Amerikanci razgovarali. Ja to nisam znao a ni hteo. Osim toga u Dobanovcima je bio prisutan i načelnik bezbednosti kabineta koji je u stručnom pogledu bio potčinjen Upravi bezbednosti. Bili su jako ljuti i već tada sam znao da će mi oni praviti velike probleme u poslu”, kaže Pavković.

Hajka i smena

Zbog odbijanja da špijunira u korist jednog od generala vojne službe bezbednosti, tada pukovnik, Nebojkša Pavković je bio suočen sa klasičnom hajkom koja je rezultovala krivičnom prijavom i optužbom da je navodno proneverio neki novac.

“Podneta je krivična prijava protiv mene. Zvao me je istražni sudija, dao sam izjavu i rečeno mi je da će biti pokrenut postupak. To je bila osnova da se traži moja smena i ja sam smenjen. Na moje mesto doveden je pukovnik Borivoje Kovač iz Uprave bezbednosti koji je služio Dimitrijeviću da špijunira ministra Milana Panića. Ni ministru Paniću nije bilo jasno o čemu se tu radi i jednom prilikom mi je rekao: ‘Šta ovi tebe stalno pljuju, da li si ti to neke velike pare proneverio? Evo, ja mogu da ti pomognem i da ti dam jedno 5.000 dolara da pokriješ to’.

‘Ma ne, ne radi se o tome. Ne treba ništa da mi dajete’, odgovorih.

Oborena optužnica

Žao mi je što nikako nisam imao priliku da mu detaljno objasnim te igre, pošto je on bio odsutan iz zemlje kad sam ja smenjen. Nisam mogao da mu kažem da su mu oni instalirali zmiju u nedra, a nisam doduše imao ni neke potrebe da navijam za njega. Očekivanja su bila da ću na sudu biti kažnjen. Bezbednjaci su obili metalni ormar u mojoj kancelariju, uzeli račune koje sam platio za posluženje što smo nosili kod Vuka Obradovića dok je ležao na VMA, uvećali desetostruko cifru i to je došlo na sud. Velika je sreća što je upravnik Vojne ustanove ‘Dedinje’ u klubu Vojske u Beogradu imao originalne fakture tog plaćanja, pa je advokat Jovan Bartulović koji me je branio, tim dokumentima odmah oborio optužnicu. Ali general Dimitrijević je ostvario svoj cilj i ja sam smenjen sa dužnosti načelnika kabineta ministra Odbrane, a oni su tamo instalirali ‘svog čoveka”, priča general Nebojša Pavković.

Sutra – Neispričane priče iz rata: Delovi iz autobiografije generala Nebojše Pavkovića (15): Podmetačine bezbednjaka

1 COMMENT

 1. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
  ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
  ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
  MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
  SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

  NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here