pixabay.com
Foto: Ilustracija

Finansijski problemi jedne od najvećih kineskih kompanija za nekretnine, Kantri Garden, mogli bi da imaju negativan uticaj na ovdašnje tržište nekretnina, gde njena podružnica Rizlend Australija gradi dva masivna stambena naselja na obodu Sidneja i Melburna.

Kašnjenja u projektima ili neuspeh preduzeća bi značajno uticali na broj novih nekretnina u ponudi i to u momentu izuzetne krize nedovoljnog broja kuća za iznajmljivanje.
Obveznice i akcije Kontri Garden Holdingsa su pale u petak prošle nedelje, nakon što kompanija nije platila dospele obveze. Sada ima grejs period od 30 dana pre nego što se smatra da nije ispunila svoje obaveze plaćanja.

Kasno u četvrtak, kompanija je otkrila težinu svoje finansijske situacije nakon što su rekli da očekuje da će ostvariti neto gubitak od 45-55 milijardi juana (11,7 milijardi dolara) u prvoj polovini ove godine.

Glavni Rizlendov projekat u Sidneju je Vilton Grins, imanje od 4.500 parcela udaljeno 80 km od centra Sidneja. Prva faza je skoro rasprodata i prve kuće su u izgradnji.

U ponedeljak se izgradnja odvijala uobičajeno. Portparol Rizlenda je rekao da će kompanija nastaviti razvoj prve i druge faze.

– Kao što je ranije navedeno, biće kampanja interesovanja za faze tri do šest, ukupne površine oko 330 hektara ili 2.380 parcela stambenih jedinica. Ovo će omogućiti Rizlendu da rebalansira svoj portfelj i nastavi da traži nove mogućnosti za poslovanje na važnom australijskom tržištu – rekao je portparol.

Kompanija je saopštila da se svi depoziti vlasnika kuća drže u povereničkom fondu. Rizlend je već počeo da smanjuje svoje operacije u Australiji.

Kompanija je u julu stavila neizgrađeni deo svog imanja Vindermer u Memburinu, 38 km od Melburna, na tržište sa traženom cenom od 250 miliona dolara.
Ovo naselje je trebalo je da ima 4.700 domova i 14.000 stanovnika po završetku, planiranom za 2030. godinu.

Rizlend se pridružuje brojnim drugim kineskim graditeljima, koji su se povukli sa australijskog tržišta u poslednje tri godine. To uključuje Poli, Grenland, Juhu i Dalian Vandu.
Vlada Novog Južnog Velsa predviđa da će 119.400 do 138.550 novih domova biti izgrađeno u Sidneju u narednih pet godina, tako da bi svaka pauza u velikom razvoju, kao što je Vilton Grins negativno uticala.

Istraga

Inače, Kantri Garden je postao poznat u Australiji 2018. godine, nakon što je Nezavisna komisija Novog Južnog Velsa za borbu protiv korupcije počela da istražuje bivšeg poslanika Novog Južnog Velsa, Derila Megvajera, zbog navoda da je tražio mita za pomoć u poslovima sa nekretninama.
Jedna od kompanija za koje je rekao da ih je predstavljao bila je upravo ova kompanija, koja je tražila razvojne lokacije u Sidneju. Kantri Garden je rekao da nije platio Magvajeru nikakve naknade i da nije učinio ništa loše.
Kompanije je kasnije promenila ime u Australiji u Rizlend, ali je ostala podružnica u potpunom vlasništvu Kantri Gardena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here