U Zapadnoj Australiji podstanari još nisu zaštićeni od izbacivanja bez razloga iz domova koje su iznajmili. Ova država je jedno od dva mesta u Australiji koja nisu zabranila deložacije ’bez osnova’ ili to planiraju.

Tokom poslednjih nekoliko godina, svuda osim u Severnoj teritoriji podržana je ideja da stanodavac ne bi smeo da prekine zakup bez razloga.

Ovi zakoni znače da su deložacije dozvoljene samo u određenim slučajevima, u ACT-u to uključuje stanodavca ili bliskog prijatelja ili člana porodice koji se useljava u nekretninu, ako vlasnik planira da proda kuću, ili ako stanar preti ili ga zlostavlja.

Zagovornici su se dugo zalagali za promenu u Zapadnoj Australiji, tvrdeći da to čini iznajmljivanje pravednije za podstanare i da bi otklonilo strah koji neki imaju od pokušaja da ostvare svoja prava kada bi se njihov stanodavac jednostavno mogao okrenuti i izbaciti ih kao akt odmazde.

Nadali su se da će prvi deo dugotrajnog procesa reforme državnih zakona o zakupu, koji je počeo pre nego što je iko spominjao kovid, i koji je dostigao vrhunac prošle godine, da će uključiti kraj izbacivanju iz nekretnine bez osnova, barem za tekuće zakupe.

Međutim, kada je vlada objavila svoje promene, mere koje sprečavaju iseljavanje bez razloga nisu bile vidljive.

Istina omogućeno je da podstanari imaju kućne ljubimce i vrše manje prepravke na imovini, a povećanje kirije ograničeno je na jednom godišnje.

I za sada, posle skoro godinu dana od obelodanjivanja prvog kruga promena, oni će proći kroz parlament nepromenjeni.

Poslanik Zelenih Bred Petit i nezavisni Vilson Taker pokušali su da pokrenu amandmane kako bi se okončala neosnovana deložacija, a Petit je, takođe, pokušavao da uvede minimalne standarde i gornje granice za povećanje stanarine.

Ministarka trgovine Sju Eleri insistira da se promene ne odnose na rešavanje svih aspekata krize iznajmljivanja, kao što je nedostatak nekretnina za iznajmljivanje, nego na pokušaji da se uspostavi ravnoteža u pravima iznajmljivača i stanodavaca.

Promena zakona neće povećati ponudu, ali postoji rizik da dođe do njenog smanjenja, rekla je ona, ukazujući na argumente grupa poput Instituta za nekretnine Zapadne Australije.

Postoje dokazi da druge države nisu videle da se ti rizici javljaju kada su uklonile neosnovane deložacije, prema zagovornicima i Australijskom institutu za stanovanje i urbana istraživanja.

– Od države do države, kako su reforme prolazile kroz parlament, investitori su nastavili da ulažu u smeštaj za iznajmljivanje – rekao je generalni direktor Instituta dr Majkl Foteringhem.

Međutim, nije samo rizik snabdevenosti tržišta za iznajmljivanje ono što je zabrinulo vladu, već i rizik po njenu vlast.

Nema sumnje da vode računa o tome da da su izbori za manje od godinu dana, a stanovanje će sigurno biti ključno pitanje.

Premijer Rodžer Kuk i njegov tim imaju dve opcije kada je u pitanju oko 650.000 Zapadnih Australijanaca koji iznajmljuju.

Pogoršanje stambene situacije za podstanare je jedna od retkih velikih grešaka koje laburisti mogu da naprave na izborima za koje se čini da su njihovi, ocenjuje politički komentator ABC-a Kin Brk.

Liberali ne podržavaju okončanje iseljavanja bez osnova, tako da nema razloga da se laburisti odluče za tu politiku tako blizu izbora.

Reforme će biti usvojene najranije sredinom aprila, pre nego što stupe na snagu od sredine godine.

Malo stanova za iznajmljivanje

Inače, tržište nekretnina za iznajmljivanje je već prilično loše, sa stopom slobodnih kuća i stanova od 0,7 odsto, što ostavlja malo prostora za pomeranje i diže cenu iznajmljivanja.

Dva puta za laburiste

Oni ne mogu ništa da urade i održavaju status kvo, nastavljajući da time frustriraju podstanare, objašnjava politički komentator Brk. Druga je mogućnost, po njegovom mišljenju da preduzmu korak koji nosi rizik da aktivno pogorša situaciju, bez obzira što je taj rizik mali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here