H. M. Vujičić
SUD SAMO ZA SRBE: Branimir Kojić

Još jedna oslobađajuća presuda Suda BiH za ratni zločin u kojem su žrtve Srbi nije iznenadila udruženja proistekla iz rata u Republici Srpskoj, ali je unela dodatnu dozu ogorčenja zbog skandaloznog ponašanja pravosudnih organa na nivou BiH koji, kako tvrde, decenijama dele selektivnu pravdu i žmure na očigledna zlodela.

Veće Apelacionog odeljenja Suda BiH donelo je drugostepenu presudu trojici bivših pripadnika Prvog korpusa tzv. Armije BiH Senadu Gadži, Zaimu Laličiću i Sulji Hebibu kojom je odbilo žalbu Tužilaštva BiH i potvrdilo oslobađajuću presudu za zločine nad Srbima u Hrasnici. Oni su u maju 2023. oslobođeni jer, kako tvrdi sud, nije dokazano da su počinili krivična dela za koja su se teretili.

Bili su optuženi za nezakonito zatvaranje, ubistva, mučenja, zlostavljanja, mučenja na ponižavajuće načine, telesna sakaćenja i druge teške oblike zlostavljanja tokom 1992, 1993. i 1994. U optužnici je navedeno da je Gadžo tukao zatvorenika kundakom od puške koji je nakon nekoliko sati preminuo. Tukao je i Srbina Radomira Ratkovića, psovao i pretio klanjem porodice, nakon čega ga je stezao za grkljan i davio, a u optužnici se navodi da je Ratković kasnije preminuo. Takvih slučajeva je bilo na desetine, a ipak, tužioci, bar po tvrdnjama suda, nisu uspeli da dokažu.

Predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić nije iznenađen presudom jer, kaže, ovaj sud je i napravljen da bi isključivo sudio Srbima i oslobađao krvnike koji su ubijali srpsku nejač.

– Što se tiče zločina nad Srbima, Sud BiH nikada nije ni prvostepeno donosio presude na strani pravde, da ne govorimo o drugostepenim. Ako su izricane osuđujuće presude za zločine nad Srbima, bile su minimalne, dok su Srbi dobijali drastično više kazne – kazao je Kojić.

Smatra da će takva praksa i dalje biti nastavljena i da će se to događati sve dok srpski predstavnici u institucijama BiH ne stanu na kraj tom nakaradnom sudu, a ratne sudije ne budu razrešene dužnosti i ne počne da vlada pravo umesto prakse da ljudi budu optuženi i osuđeni isti dan.

– Kada se podigne optužnica protiv Srbina, istovremeno je napisana i presuda, dok za one koji su činili zločine nad Srbima čekamo optužnice i po 30 godina, a kada se podigne optužnica, onda se proces razvlači u beskonačno – zaključio je Kojić.

Mahmuljina niko ne traži

Retka osuđujuća presuda je iz aprila 2022. kada je na osam godina zatvora zbog zločina na Ozrenu osuđen komandant Trećeg korpusa bošnjačke armije Sakib Mahmuljin. On nije otišao u zatvor jer je pobegao u Tursku gde mu se gubi svaki trag. BiH zvanično zahteva izručenje, ali se pokazuje da se baš i ne zanimaju za taj slučaj.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here