Tanjug/AP

Neke evropske zemlje ne žele da šalju Ukrajini savremene sisteme PVO “patriot” iz svojih arsenala, piše francuski list “Mond”, pozivajući se na neimenovanog nemačkog diplomatu.

Evropska unija i NATO se slažu da Ukrajina trenutno nema dovoljno sistema PVO za zaštitu svojih teritorija i linije fronta, ali dok neke zemlje, poput Nemačke, povećavaju isporuke, druge ne žure sa tim, piše list.

– Neke zemlje ne žele da se rastaju (sa sistemima ‘patriot’) – rekao je izvor lista.

Kako je precizirano, diplomata je imao u vidu Veliku Britaniju, Španiju, Holandiju i Poljsku. Na primer, Varšava želi da sačuva svoju PVO jer se nalazi u susedstvu Ukrajine i Belorusije.

Autor članka ističe da ni Francuska trenutno ne može da garantuje da će u skorije vreme isporučiti Kijevu sisteme “samp/t”, italijansko-francuski pandan “patriota”.

– Radimo na tome, ali ne možemo tako brzo da očekujemo odgovor – rekao je francuski izvor.

Uprkos tome što je Ukrajina od početka specijalne operacije dobila od zapadnih saveznika veliki broj sistema PVO, trenutno Kijev nema dovoljno tehnike da osigura zaštitu cele teritorije zemlje. Pored toga, deo sistema PVO uništen je tokom dve godine borbi, navodi list.

Po rečima šefa odeljenja za vazduhoplovstvo sa Instituta za strategiju i odbranu na Univerzitetu u Lionu Johana Mišela, sa dovoljnim brojem sistema PVO Ukrajina bi uspela da zamrzne sukob, iako ne bi ostvarila isti nivo zaštite od napada dronovima i raketama kao Izrael.

Ministarstvo odbrane Nemačke saopštilo je 13. aprila da će Berlin uskoro poslati Ukrajini još jedan sistem “patriot” iz arsenala Bundesvera. Do sada je Kijev dobio od Nemačke dva sistema “patriot”. Ukrajinske vlasti redovno ističu da nemaju dovoljno sistema PVO i raketa za njih i traže od Zapada da isporuči nove sisteme i municiju.

O temi snabdevanja Ukrajine PVO sistemima bilo je reči i na sastanku ministara spoljnih poslova G7, koji je održan na italijanskom ostrvu Kapri od 17. do 19. aprila. U njihovom saopštenju se navodi da zemlje G7 nameravaju da ojačaju PVO Ukrajine i povećaju pomoć Kijevu u sferi bezbednosti.

3 COMMENTS

  1. SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…

  2. NEMACKA POLAKO ALI SIGURNO IDE U VECITI ZABORAV POSLE NJENOG UNISTENJA KOJE CE SE SIGURNO DESITI.TOLIKO SU SE ZAIGRALI RATA A ZABORAVILI STA IM SE DESILO U 20 OM VEKU,DVA PUTA TRECI PUT CE BITI TOTALNO KOBNO PO NJIH.NISU DOBRI DJACI,ZABORAVLJAJU LEKCIJE

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here