EPA
Svakodnevni život na Zlatnoj obali Australije

U proteklih godinu dana mnogi koji su se odlučili da ulažu u nekretnine u Australiji uspeli su da ostvare veliki profit za kratko vreme. Na nacionalnom nivou, cene kuća i stanova su vrtoglavo “otišle gore” – za preko 22 odsto.

Drugim rečima, kupovinom, a zatim prodajom nekretnine, od recimo pola miliona dolara, u proteklih 12 meseci moglo je da se zaradi najmanje 100.000 dolara!

Međutim, neki od vodećih ekonomista u najvećim australijskim bankama predviđaju da će ovaj neverovatni rast najpre značajno usporiti ove godine, a zatim doživeti i veliki pad tokom 2023. i 2024. Procenjuje se da bi vrednost kuća mogla da se smanji u proseku za 14 odsto do kraja 2024.

Iz Vestpek banke stiže najava da će do kraja 2022. cene rasti veoma sporo, a da bi pred kraj godine mogli da imamo pad od najviše dva odsto. Zatim bi najpre usledio pad od sedam u 2023. i još dodatnih pet odsto godinu u narednoj godini.

Kako kaže glavni ekonomista Vestpeka, Bil Evans, rast inflacije će primorati Banku državnih rezervi (RBA) da počne s podizanjem zvanične kamatne stope pre nego što je planirano, već od avgusta ove godine. To će dovesti i do sve bržeg rasta kamatnih stopa na stambene kredite kod banaka i drugih zajmodavaca.

– U januaru smo prešli na predviđanje da će RBA ranije početi da podiže referentnu kamatnu stopu. Naš stav je da će se to dogoditi u avgustu ove godine i da će vrhunac dostići u martu 2024. kada bi zvanična kamata na keš novac trebalo da dostigne 1,75 odsto. Ova promena dovešće do ranije korekcije cena na tržištu nekretnina nego što se očekivalo – rekao je Evans.

Njegovo mišljenje dele i drugi ugledni ekonomski stručnjaci, pre svih Geret Erd, šef odeljenja za australijsku ekonomiju u Komonvelt banci, zatim glavni ekonomista finansijske kompanije AMP Šejn Oliver, kao i Fil O’Donohju iz Dojče banke. Svi oni prognoziraju da će do avgusta ove godine zvanična kamatna stopa početi da raste sa sadašnjih rekordno niskih 0,1 odsto.

RBA je kamatu na gotovinu smanjila na rekordni minimum još u novembru 2020, kako bi ublažila efekat posledica pandemije korone na državnu ekonomiju. U više navrata od tada iz RBA su poručivali da neće biti korekcije kamate do 2024.

Guverner Banke državnih rezervi, Filip Lou, nedavno je rekao, pred ekonomskim komitetom Donjeg doma Parlamenta Australije, da iako bi prerano podizanje kamatnih stopa moglo da spreči pad nezaposlenosti na “istorijski minimum”, RBA takođe, mora da razmotri pritisak inflacije.

Naime, guverner Lou je upozorio da ukoliko bi naredna dva izveštaja o inflaciji – koja se očekuju u aprilu i julu – bila u skladu s očekivanjima RBA o stanju u australijskoj ekonomiji, povećanje zvanične kamatne stope bi moglo da usledi uskoro.

– Ako ekonomija bude u skladu s našim prognozama, onda će povećanje kamatnih stopa biti na dnevnom redu kasnije ove godine – rekao je Lou.

On je međutim naglasio da bi podizanje kamatne stope moglo da usledi jedino ako se proceni da privreda to može da podrži. Takođe, naglasio je da će se svako povećanje odraziti na sva prosečna domaćinstva koja trenutno imaju olakšanje u vidu niskih kamata na otplatu stambenih kredita.

Tržište nekretnina biće kolateralna šteta rasta zvanične kamatne stope, slažu se vodeći Ozi ekonomisti. Kako kaže Bil Evans iz Vestpek banke, sektor stanovanja je izuzetno osetljiv na promene kamata.

– S obzirom na to da je pristupačnost nekretnina već značajno opala na tržištima mnogih gradova, povećanje kamatnih stopa će imati direktan uticaj na to koliko će kupci moći da se zaduže. Samim tim će se odraziti i na sposobnost tržišta da održi visoke cene nekretnina – rekao je Evans.

Međutim, ekonomisti predviđaju da bi do kraja 2024. kombinacija nižih cena i viših zarada mogla da neutrališe efekat viših stopa. Samim tim bi i pristupačnost nekretnina uskoro mogla da počne da se vraća na normalniji i prihvatljiviji nivo za većinu lokalnih tržišta u Australiji.

Stabilna godina za Sidnej i Melburn

Kretanje cena nekretnina na dva najveća australijska tržišta – u Sidneju i Melburnu – biće malo drugačija u odnosu na nacionalni prosek. Naime, očekuje se da će do kraja 2022. vrednost kuća i stanova biti manje-više bez značajnih promena, te da će u 2023. uslediti značajan pad od devet odsto. Za 2024. se predviđa da će nekretnine u Sidneju pasti za dodatnih pet, a u Melburnu za šest odsto.

Rente sve skuplje

Jaz između prihoda građana i prosečne vrednosti zakupa nekretnina nastaviće da se ubrzano uvećavaju tokom ove godine, predviđa čak 73 odsto ekonomista koji su učestvovali u nedavnom istraživanju “Fajndera”.

Procenjuje se da će otvaranje granica Australije dovesti do značajnog rasta renti, pošto će dolaskom sve više migranata iz inostranstva potražnja za iznajmljivanjem stanova i kuća biti sve veća.

Samim tim, rekordna ponuda će se drastično smanjiti, naročito u velikim gradovima, u kojima su investitori primili najjači udarac odlaskom inostranih studenata i radnika, te zatvaranjem međunarodnih granica na početku pandemije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here