Hadži Marko Vujičić

Skupština Cetinja usvojila je u petak zaključke građanske inicijative za davanje Cetinjskog manastira na korišćenje kanonski nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Prethodno, opštinska Uprava za katastar i državnu imovinu odbila je zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske za brisanje prestonice iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom, ali i odluku vlade Crne Gore po kojoj je umesto grada država postala vlasnik ove svetinje.

Dr Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore, u razgovoru za “Vesti” ocenjuje da je odluka Skupštine Cetinja pokušaj “kadrova odlazeće vlasti” da “na protivzakonit način promovišu ono što im nije pošlo za rukom prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija”.

– Protivzakoniti pokušaj odbornika Cetinja za promenu vlasničke strukture Cetinjskog manastira osuđen je na propast, jer sva sačuvana validna dokumenta nedvosmisleno svedoče da je manastir vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske – ističe Vuksanović.

Zanimljivo je, komentariše sagovornik “Vesti”, da se među ljudima koji se na drzak i bezočan način zalažu za otimanje tuđe imovine ne nalazi nijedan kršteni pojedinac.

– Ali zato postoji veli broj inoveraca, muslimana i katolika. Potomci onih koji su radi sluganstva i sopstvenih interesa u dugom vremenu okupatore na Cetinju svečano dočekivali, setili su se danas da kao ateisti, komunisti i beskrupulozni kriminalci mogu od većine pravoslavnog naroda otimati srpske svetinje i proglasiti Crnu Goru antisrpskom – tvrdi dr Vuksanović.

Podgorički advokat Vladan Bojić ističe da je na Cetinju na delu “pravno spletkaroško mešanje i uplitanje opštine u domen rada i imovine verskih subjekata i prava svojine i korišćenja verskih objekata”.

– To je tako po Ustavu, po zakonima i prema svim međunarodnim dokumentima, a sve drugačije je nedopustivo. Zabrinjava naročito to što ponašanje i akta opštine Cetinje postaju svakim novim potezom sve plahovitija, što ne reći tragikomičnija, a uz to još i vehamentnija, što unosi nemir i remeti osnovne regule u vladavini prava – naveo je Bojić.

On je pojasnio da se verski objekti ne mogu dodeljivati kao grant nekoj nevladinoj organizaciji.

– Ne znam ni za jedan slučaj da su bilo koji manastir, crkva, sinagoga ili džamija dodeljeni na poklon, u svojinu ili na korišćenje, i to kao grant. Ako ovoj nekanonizovanoj grupi depresivnih ljudi, neki dobrotvor, pak, želi pomoći, može im uručiti grant u različitom formatu, ali jedino iz svog džepa – zaključio je Bojić.

Popis stanovništva

Momčilo Vuksanović ističe da se srpski narod u Crnoj Gori već dugo vremena suprostavlja promeni identiteta i “grčevito brani opstanak i protivi se državnom projektu asimilacije u nacionalne Crnogorce”.

– Protekli događaji pokazali su da promovisani falsifikati bivšeg režima, ipak, nisu bili dovoljni za promenu identiteta Srba u Crnoj Gori. To je i razlog što aktuelna vlast uz pomoć svojih mentora na svaki način pokušava da izbegne popis stanovništva u 2021. godini, nadajući se da će u nekom budućem vremenu doći do relativizacije popisnih kategorija nacionalne, jezičke i verske pripadnosti – ističe predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore.