Muzičar Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, stao je u odbranu Novaka Đokovića, pošto je najbolji teniser sveta na meti kritika zbog organizovanja Adria tura.

Nele je u autorskom tekstu za “Kurir” napade na Đokovića, koji uglavnom dolaze od svetskih medija, uporedio sa međunarodnim posmatračima iz Top liste nadrealista.

Njegov tekst prenosimo u celosti:

– Jedan od mojih omiljenih skečeva poslednje, predratne serije “Top liste nadrealista” bio je onaj kada “međunarodni posmatrači” sa neskrivenom zluradošću svojoj centrali javljaju da je izbio međuetnički sukob između dva igrača bilijara. Taj sukob, naravno, izazvali su oni sami, jer je međuetničko neprijateljstvo smisao njihovog postojanja.

Dramatični događaji koji su se, nakon emitovanja Nadrealista, “ređali u nizu”, dali su nam jasan znak da je “međunarodna zajednica” učinila sve da se rat u Jugoslaviji rasplamsa, i da, po mogućnosti bude što krvaviji i traje što duže.

Nakon završetka rata, svaki potez Zapada njegovao je nesuglasice između zaraćenih strana, garantujući svima da se taj isti sukob može ponoviti kad god oni požele. Ko god ima malo mozga shvatiće da je “međunarodni faktor” na Balkanu vekovima bio izvor svake zaraze, od nasilnog pokrštavanja do korone.

Histerija i zluradost kojom je intelektualni i sportski “razvijeni svet” obasuo Novaka Đokovića i organizatore Adria Toura samo pokazuje sa kojim je olakšanjem dočekan poraz jednog plemenitog pokušaja da se preko sporta približe dva najsličnija naroda na planeti. Srbi i Hrvati. Korona, koja je sprečila veliki trijumf pomirenja, slavljena je po stranicama zapadne štampe i na društvenim mrežama kao jedini pobednik ovoga tura.

– Meni je jasno zašto ne vole Đokovića. Teško je voleti nekoga ko im u lice kaže šta misli, šta oseća i o čemu razmišlja, a pri tom osvaja sve do sada izmišljene trofeje. Još pride, dolazi iz naroda, koji je, po svakom planu “novih svetskih poredaka”, trebalo odavno da nestane. Stoga je jasno da se svaki Noletov poraz, pa makar i od virusa, za kojeg se ne zna ni odakle je došao ni kuda je krenuo, dočekuje kao trijumf.

Dva velika viteza, Vimbldonska šampiona, Đoković i Ivanišević, pokušali su da učine ono što političarima nije uspevalo poslednjih pola veka i to na “najvrelijem terenu” u Zadru. Njihova namera je duboko plemenita, ali je za “međunarodne posmatrače” izuzetno opasna. Jer, šta bi se desilo na Balkanu, kada bi se njegovi narodi složili? Da li je “razvijenom svetu” potrebna takva jedna nova sila? I na kraju krajeva otkuda njima pravo da se mire, i igraju tenis bez odobrenja “odozgo”?

Da je licemerje osnovna karakteristika Novoga sveta pokazala je i ova halabuka oko korone. Đoković je proglašen krivim, aklamacijom, iako niko od učesnika niti gledalaca Adria Tura nije završio na respiratoru niti je, daleko bilo, bio u smrtnoj opasnosti. U isto vreme, broj mrtvih od ovog opakog virusa samo u Americi dobrano premašuje broj poginulih po raznim ratovima koje “međunarodna zajednica” vodi zarad “širenja demokratije” i “odbrane ljudskih prava”.

Ali, poznavajući Đokovića, duboko sam uveren da će ideja o Adria turu preživeti kovid devetnaest, i da će se igrati narednih godina. Prijavljujem se kao dobrovoljac za skupljanje loptica.

I još nešto. Kada bi danas snimali Nadrealiste, ona ista dvojica “međunarodnih posmatrača” koji su uspeli da zavade dva igrača bilijara, prišli bi nesretnom Dimitrovu i u limunadu bi mu sasuli pola kile korone – napisao je Nele Karajlić.

7 COMMENTS

  1. Nele je rekao sve ono što mi znamo, ali je problem što zapadni srbofobi ne žele da se to čuje i sazna, odnosno ne žele da to javnost na zapadu čuju i znaju . Zapadni – “demokratski” – mediji su njihovo najjače oružje .

  2. Ма ко је задужио музиканте, тенисере и фудбалере да зближују “dva najsličnija naroda na planeti”. У тој скупини фале вам само попови који су одавно почели да праве ново “братство јединство” и критикују Србе што су бомбардовали Дубровник… Остали сте без тезги? Сви заједно на биро рада уместо шкрабања по Интернету.

  3. Problem nisu Srbofobi, nego pristrasno gledanje i nerealno nadanje nostalgicara. Narode koji se nikada nisu slagali, ne treba vecno miriti. Javnost bi trebala vise da zna o Ivanisevicu. Kad su njegovi preci postali Hrvati? Pomirenje je moguce samo ako ga OBE strane zele!
    Oduvek se jedna generacija mirila a potomstvo ispastalo i ginulo.

  4. Dok je ovakvih idiotskih komentara, zapadu nece biti tesko da se igra sa Srbima. Ocigledno su ovakve naskrabane gluposti cisti proizvod vrlo kratke pamet, neobrazovanosti i isfrustriranosti jadnih, nicim izazvanih primitivaca.
    Nole – ovakve te spodobe deklarativno vole i podrzavaju samo po potrebi. Idemo dalje majstore i oporavi nam se sto prije.

  5. Nole je uradio izuzetnu stvar , humanitarni turnir koji je imao samo plemenite namjere
    Nele je dao izuzetan i prije svega realan opis svega sta je proisteklo iz Noletove plemenite namjere

    Nikola

  6. Podrzavam Noleta ali ovde je pogresio a Nele Karajlic kao i svi nasi na estradi preko podrske Noletu pokusavaju dobiti malo publiciteta.Ok razumem ovo je sport, Nole je trebao otici samo nekoliko km od Zadra da vidi spaljena,opljackana srpska ognista i napustenu zemlju,posecene srpske maslinjake,razbijene cirilicne natpise na u srpskim mestima.Po meni nije srbin ko letuje u NDH kod onih sto su koristili “srbosjek”(noz za klanje srba),bacali srbe u jame,Jasenovac,Glina itd.Proterivanje 350 hiljada srba devedesetih godina je izgleda zaboravljeno od strane nas srba i tako cemo i proci.Necenimo mi srbi sebe i tako cemo proci!

  7. Tesko preostalim Srbima ako se teniseri ozbiljnije upuste u politiku. Moram da upitam pojedince, od kad su komunisti i njihova pesadija odjednom Srbi? Oni su bili “Jugosloveni”, negirali Srpsku naciju i za nih je svako, ko se izjasnjavao kao Srbin, bio cetnik. Govorili su o cetnicima a nisu nista o njima znali. Znam jednog papana koji je tvrdio da su za sve krivi popovi i govorio da ih sve treba poubijati, nije ni spomenuo fratre i velecasne. Na kraju je morao bezati od “brace” i traziti spas bas kod popova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here