EPA/PATRICK SEEGER
Donald Tusk

Ne postoji alternativa partnerstvu između Evrope, NATO i SAD za suočavanje sa sve većim bezbednosnim rizicima, izjavio je danas u Parizu poljski premijer Donald Tusk.

Tusk je stigao u Pariz u okviru mini turneje tokom koje će posetiti i Berlin, u nastojanju da uspostavi bliže veze sa dve najveće evropske sile, jer rat u Ukrajini ulazi u treću godinu, a evropske prestonice razmatraju mogućnost da se bivši predsednik SAD Donald Tramp vrati u Belu kuću, preneo je Rojters.

Tramp je tokom vikenda izazvao negodovanje među zapadnim partnerima nakon što je nagovestio da SAD možda neće zaštititi NATO saveznike koji ne troše dovoljno na odbranu od potencijalnog ruskog napada.

“Nema alternative EU, NATO, transatlantskoj saradnji”, istakao je Tusk.

Poljski premijer, koji se pridružio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu na radnom ručku u Jelisejskoj palati, rekao je da njegova poseta ima cilj da “revitalizuje odnose Poljske sa najvažnijim evropskim partnerima”, preneo je AP.

“Evropa mora da postane siguran kontinent, a to znači da EU, Francuska i Poljska moraju da postanu zemlje koje su jake i spremne da brane svoje granice, svoju teritoriju i da brane i podržavaju svoje saveznike i prijatelje izvan Evropske unije”, istakao je Tusk.

“Verovatno ovde u Parizu reči iz ‘Tri musketara’ Aleksandra Dime najjasnije odjekuju: Svi za jednog i jedan za sve”, rekao je on.

Makron je pohvalio “ključnu ulogu” Francuske i Poljske u bezbednosti i odbrani u Evropi u kontekstu rata u Ukrajini.

Volja Evrope za dalje snabdevanje i zadovoljavanje ukrajinskih potreba je ključna, rekao je on.

“To će nam omogućiti da od Evrope napravimo bezbednosnu i odbrambenu silu koja je istovremeno komplementarna NATO-u i stub Atlantske alijanse”, rekao je Makron.

Varšava, Pariz i Berlin vide jedinstvo EU u odbrani i jačanje podrške 27 država članica Ukrajini ključnim u trenutku kada se podrška SAD Kijevu koleba usred političkih sukoba u Vašingtonu.

2 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here