EPA/Hayoung Jeon
Kristijan Šmit

Kristijan Šmit sledeće nedelje preuzima dužnost visokog predstavnika u BiH, a u intervjuu za Dojče Vele je rekao da “izleti” napravljeni poslednjih godina, poput razmene teritorija kao jedne vrste rešenja ili načina smirivanja potencijalnih sukoba na Zapadnom Balkanu, ne važe.

– Takva ideja, da jedna manjina bude zamenjena drugom, nije održiva. Stoga o narušavanju teritorijalnog integriteta država Zapadnog Balkana ne može biti ni govora – izjavio je Šmit.

Šmit je istakao kako je duboko svestan svih izazova i protivrečnosti koje ga čekaju u BiH i poručio da je iza njega 30 godina iskustva u politici u kojima je puno toga naučio.

– Ja nisam tu da zastupam nečije interese. Moram biti tu podjednako za sve. To se odnosi i na Srbe. I Srbi su u ovom regionu imali tešku sudbinu i doživeli stvari koje su bile loše. Zato se na neke stvari ne može gledati jednostrano. Mi tu imamo sve etničke grupe, ali i “ostale”, odnosno one koji nisu Hrvati, nisu Bošnjaci, nisu Srbi, na primer Jevreje, ali i sve druge o kojima moram da se pobrinenm. Zato svima poručujem: Samo opušteno – rekao je Šmit.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here