EPA-EFE/IGOR KOVALENKO
Kirgistanski vojnici na granici

Dve osobe su poginule, a 10 je ranjeno u oružanom sukobu na granici Kirgistana i Tadžikistana, prema podacima Državnog komiteta Tadžikistana za nacionalnu bezbednost.

Komitet je izvestio da su dva državljanina Tadžikistana ubijena tokom sukoba na granici sa Kirgistanom, od kojih je jedan lokalni stanovnik koji je pogođen granatom koju su “kirgistanski vojnici bacili u njegovo dvorište”, a drugi je vozač Hitne pomoći koji je u eksploziji minobača poginuo tokom spasavanja lokalnog stanovništva, prenosi ruska agencija TAS S pozivajući se na saopštenju granične službe Tadžikistana.

– Kao posledica graničnog sukoba, na strani Tadžikistana je ranjeno 10 osoba, uključujući šest vojnika i četiri civila – precizirao je Državni komitet Tadžikistana.

Kako se dodaje, trenutna situacija na granici je stabilna, a zajednička komisija sačinjena od odgovarajćih struktura obe strane analizira uzroke graničnog sukoba.

Napominje se i da su nakon razmatranja i razgovora o oružanom graničnom sukobu, dve strane dogovorile prekid vatre.

Sputnjik Kirgistan, pozivajući se na ministarstvo zdravlja te zemlje, javio je ranije da je u pucnjavi na granici sa Tadžikistanom ranjeno 11 kirgistanskih vojnika.

Sukobi na granici Kirgistana i Tadžikistana trajali su nekoliko sati, a primirje je postignuto posle pregovora predstavnika dve zemlje, sinoć oko ponoći po moskovskom vremenu.

Prethodno je granična služba Kirgistana saopštila da je tadžikistanska strana koristila minobacače, a da je do sukoba došlo pošto su građani Tadžikistana blokirali put između pokrajinskog centra Batkena i kirgistanskog sela Isfana.

Graničari sa obe strane uspeli su da odblokiraju put, ali je potom došlo do razmene vatre.

Granica Kirgistana i Tadžikistana povremeno postaje zona sukoba zbog nerazgraničenih delova, gde je nemoguće utvrditi kako ide granica između država.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here