Nema mira ni tri decenije posle rata (1): Balkan u kandžama mržnje

D. Dekić - Vesti
0
youtube.com/WonderWhy

Hoćemo li mi, i danas da živimo u plemenskim sukobima, zapitao se srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, posle tri napada na Srbe u Hrvatskoj i apelovao na kolege političare u regionu je da se ugledaju na narod, u čijim međusobnim odnosima nema sukoba ni animoziteta.

Stvar je, kaže Dačić, racionalnog i interesa da se živi zajedno u regionu.

Međutim, kao da to niko nije čuo ili nije želeo da čuje. Incidenti u Hrvatskoj su ubrzo nastavljeni, kamenovanjem srpskih kuća blizu Zadra, a kukasti krst se pojavio u reci Jadro kraj Splita.

Taj suživot, nažalost još uvek, kada se spomene Balkan, skoro tri decenije od sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, asocira na “bure baruta” ili “rogove u vreći”. Nekada bratske veze deluju kao u narodnoj “da komšiji crkne krava”, a u političkim prepucavanjima Srbija nekako ostaje glavna meta. Politički sukobi na tlu bivše Jugoslavije, već po pravilu, rasplamsavaju uoči svakih izbora i uglavnom se vrte u trouglu Hrvatska, BiH i Srbija. S vremena na vreme Srbija zasmeta i Crnoj Gori, prema potrebi zbog izbora ili prikrivanja drugih problema. Balkanskom grotlu “adio” su rekli Slovenci, otišli u EU i gledaju da zadrže samo tržište na prostoru čiji su nekad bili deo. Makedonci se godinama vrte u unutrašnjopolitičkim problemima kao u nekakvom lavirintu, pa nemaju vremena da prelivaju sukobe izvan svoje države.

Među onima koji započinju rat, prednjači Hrvatska, pa i uoči decembarskih predsedničkih izbora, već po tradiciji tamošnja vlast zaliva nacionalizam i on raste i buja. U poslednje vreme se izlio u kombinaciji sa fašizmom, a najveći incident desio se u blizini Knina kada je velika grupa ljudi napala Srbe dok su u jednom kafeu gledali fudbalsku utakmicu između Crvene zvezde i Jang Bojsa. Među nekim srpskim političarima na vlasti vlada uverenje da je taj napad unapred bio organizovan, iako su počinioci privedeni. Hrvatska vlast ne odustaje od optužbi “susjeda” za “velikosrpsku agresiju”, dok pevač Marko Perković Tompson i ovih dana nastavlja sa proustaškim nastupima, peva “Bojnu Čavoglave” i dobija odgovor publike “za dom spremni”.

Bosna i Hercegovina je u stalnim previranjima. Republika Srpska se oseća zarobljeno u njenom telu i vodi svoj život, ukazujući kako je bošnjački lideri koče u razvoju. Država tri naroda stvorena Dejtonskim sporazumom u mestu tapka skoro dve i po decenije, dok se političari prepucavaju. Prednjače bošnjački lideri, koji po starom prst krivice za svoje probleme neretko upere ka Srbiji. Bivši član Predsedništva BiH i vođa Bošnjaka Bakir Izetbegović označava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, kao faktor nestabilnosti koji slabi BiH, dok Srbiji pripisuje pomoć i podršku Srpskoj. Dodik uzvraća Izetbegoviću da neprestano udara na Srpsku i ta bosanska priča, bar za sada, kraja nema.

Crna Gora je odabrala 2006. svoj put uz mnogo sumnjivih momenata tokom održavanja referenduma za izlazak iz SR Jugoslavije. Tu nije stala, već koristi svaku priliku da Srbiju okrivi za sve sopstvene nedaće.

Politička vatra u regionu je davno zapaljena i gori… Za sada logorska, ali je pitanje kada može da se razbukti i izmakne kontroli. Naši sagovornici veruju da plamen mržnje može da ugasi samo nova generacija političara.

Izmišljene krize

Vreme je, kaže Brus Berton, odlazeći šef Misije Oebsa u BiH da se izađe iz začaranog kruga lidera koji brinu za sebe i svoje političke sledbenike, na štetu zemlje, građana i reformi. Da, BiH više ne bude zaglavljena.

– Malo se razgovara o tome šta se želi postići ili kako delovati u vezi s pitanjima koja su od važnosti za građane BiH, a ostvaruje se slab napredak na putu evropskih integracija. Lideri koriste degradirajuću retoriku i izmišljene krize koje produbljuju nepoverenje i drže ovu državu u pat poziciji. U politici se energija troši na rešavanje kriza, onih koje je bilo moguće izbeći – tumači on i ističe da je krajnje je vreme da se izađe iz tog začaranog kruga.

Letujte gde vas vole

– Zašto bi Srbi išli da letuju tamo gde ih mrze – bilo je još jedno pitanje Ivice Dačića, koji je kazao da ako Crna Gora ili Hrvatska misle

da treba da vode antisrpsku politiku onda ne razume kako očekuju da im dolaze turisti iz Srbije. To je, kaže, kao da Amerikanci krenu da letuju u Iranu. Srpski šef diplomatije je u mestu Paralija u Grčkoj pevao “Tamo daleko” i pozvao građane da letuju tamo gde ih vole i da “ne ostavljaju novac tamo gde ih mrze i gde tuku Srbe”.