EPA
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Nema mnogo prostora za kompromis sa Rusijom po pitanju proširenja Alijanse, izjavila je stalna predstavnica SAD pri NATO-u Džulijana Smit.

– Iskreno govoreći, ne vidim mnogo prostora za kompromis – rekla je Smitova u intervjuu za televiziju „Si-En-En“ uoči zasedanja Saveta NATO-Rusija planiranog za ovu nedelju.

Američka predstavnica pri NATO-u navela je da u ovom trenutku „niko ne predlaže promenu politike Severnoatlantske alijanse“ u smislu njenog daljeg širenja.

– Naša vrata ostaju otvorena. Niko nema pravo da ih zalupi nogom. I svaku odluku o proširenju će i dalje donositi Alijansa i odgovarajuća zemlja – istakla je Smitova.

Podsetimo, 10. januara u Ženevi su održani pregovori Rusije i SAD o ruskim predlozima za bezbednosne garancije. Pretpostavlja se da će nakon toga ruski predlozi biti razmatrani 12. januara na savetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here