pixabay.com

Iako su ekonomisti predviđali da će australijski bruto društveni proizvod (BDP) pasti za 2,5 do tri odsto, na opšte iznenađenje, BDP je opao za svega 1,9 odsto.

Zaključak je da kovid nije imao tako ozbiljne posledice na privredu kao što se očekivalo.

Razlozi koji su doveli do manjeg pada BDP-a od očekivanog jesu povećanje javne potrošnje i nagli trgovinski suficit koji su ublažili pad potrošnje domaćinstava tokom zatvaranja na istočnoj obali.

Australijski biro za statistiku (ABS) objavio je podatke za septembar koji su pokazali pad BDP-a od 1,9 odsto, u odnosu na prethodna tri meseca.

Na godišnjem nivou došlo je do rasta Ozi ekonomije za 3,9 odsto.

Pa i pored toga, kvartalni rezultati pokazuju treći najveći pad BDP-a za poslednjih 62 godine. Do najgoreg pada je došlo tokom junskog kvartala 2020. kada je BDP smanjen za sedam odsto.

U junskom kvartalu 1974. zabeležen je pad BDP-a od dva odsto.

– S obzirom na blokade u NSW, Viktoriji i Australijskoj Prestoničkoj Teritoriji, ovo je impresivno, snažan učinak – rekla je Sara Hanter, glavni ekonomista za BIS Oksford Ekonomiks.

Ovakav rezultat septembarskog kvartala pružio je bolju platformu za ekonomski oporavak. Međutim, ovonedeljna pojava novog soja korone podseća da su zdravstveni rizici i dalje veliki.

U ABS-u smatraju da već postoje znaci da je ekonomija bila dobro pripremljena za oporavak. Naime, potrošnja domaćinstava je porasla za 0,7 odsto u delovima Australije koji su izbegli produžena zatvaranja u septembarskom kvartalu.

Ta ekspanzija je pomogla da se nadoknadi pad potrošnje od 8,4 odsto u Novom Južnom Velsu, Viktoriji i Kanberi.

Prema mišljenju Sare Hanter, rezultat ukazuje da ekonomija može brzo da se oporavi, kada se ograničenja ublaže i virus stavi pod kontrolu.

– Ovaj nalaz sve više potvrđuju podaci o tržištu rada i rezultati maloprodaje, a verovatno je da će do naglog preokreta BDP-a doći u decembarskom kvartalu – istakla je ona.

Slabiji rast cena kuća

Korlodžik je objavio da, iako su cene nekretnina rasle 14 meseci zaredom, u novembru se tempo usporio na 1,3 odsto, što je najniži nivo rasta cena od januara.

I pored toga cene su više za 22,2 odsto za poslednjih godinu dana, što je podiglo srednju vrednost kuća za 126.700 dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here