Lična arhiva
Snagom volje do ozdravljenje: Danijela Babić

Zli usud mlade Danijele Babić (27) iz Zmajeva, kraj Novog Sada, dotakao je u srce brojne sugrađane koji su joj zdušno priskočili u pomoć ne bi li nakon tragedije ponovo “zakoračila” u svet puna nade u srećniju budućnost.

– Želim da se od srca zahvalim nebrojenim sugrađanima, jer sam samo uz njihovu pomoć stigla tu gde jesam – nadomak cilja ka potpunom oporavku. Čim su čuli za moju nesreću, pružili su mi veliku podršku. Međutim, kako oporavak ide svojim tokom i već dugo traje, to su se i troškovi lečenja povećavali, a moja porodica postala nemoćna da sve to isprati… Medicina je rekla svoje i naredni predloženi tretmani su matičnim ćelijama, kako bi se neurološki oporavila. Nakon toga sledi i ponovna rehabilitacija koja iziskuje dodatnu sumu novca. Za nas nedostižnu – rekla je Danijela.

Svi njeni snovi su podesećanja radi, skoro u trenu su srušeni. Vraćajući se sa posla na jednoj benzinskoj stanici u Novom Sadu, krajem oktobra 2016. u večernjim satima, sletela je kolima u dubok kanal pokraj puta i zadobila teške telesne povrede. U tom trenutku nije bilo očevidaca, tako da su je tek sutradan, kad se razdanilo, pronašli otac i brat. Tu noć (devet sati), provela je u polusvesnom stanju zarobljena u smrskanom automobilu, a zbog zadobijenih povreda nije mogla da pozove pomoć.

Kao hitan slučaj primljena je u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu gde su ustanovljene povrede vratnog kičmenog stuba, prelomi spinalnog nastavka, prelom sa kompresijom spinalnog kanala, prelom desnog humerusa, kao i linearna frakturu desnog acetabuluma. Zadobila je, takođe, kontuziju frontalnog dela mozga sa desne strane kao i pneumatoraks. Specijalisti su joj operisali kičmu u četiri navrata, od kada počinje i njena sasvim drugačija borba kroz život.

– Nakon stabilizacije opšteg stanja, uspostavljanja spontanog disanja preveli su me na rehabilitaciju u Stari Slankamen gde sam boravila pet nedelja. Nažalost, nakon toga, zbog teške urinarne infekcije, prebačena sam na Kliniku za infektivne bolesti, a potom na kliniku za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Beogradu.

Srećom, kroz brojne fizio, radne i elektro tretmane, došlo je do vidnog poboljšanja. Mogla sam da sedim sa potporom, ali i da pokrenem mehanička kolica. Počela sam i samostalno da se hranim i održavam ličnu higijenu. Nijednog trenutka nisam pomišljala na to da odustanem od oporavka – rekla je našim novinarima Danijela Babić.

Danijela se u Beogradu zadržala 11 meseci na rehabilitaciji i tek krajem 2017. je otišla na kućno lečenje. Početkom marta naredne godine boravila je u banjskom centru Kanjiža uz pomoć i podršku radne organizacije gde se zadržala mesec dana, a potom u Novi Sad u jednu fizijatrijsku ordinaciju “WS ordinacija” gde je na svakodnevnim terapijama do dana današnjeg.

– Tu sam dostigla velike rezultate. Stabilnija sam, samostalnija u transferima, mogu da se podignem u sedeći, klečeći, četvoronožni položaj, a i palac na desnoj šaci se vratio i funkcionalan je. Mogu da koristim računar. Ipak, uz konsultaciju lekara dr prof. Dušana Marića iz Novog Sada, dobili smo predlog da se uradi transplantacija matičnih ćelija iz tri tretmana u cilju poboljšanja celokupnog i neurološkog stanja.

Nažalost, moja porodica je već finansijski bila sasvim iscrpljena, pa su šanse da sami obezbedimo novac za tretmane matičnim ćelijama bile gotovo ravne nuli. Ipak, zahvaljujući mojoj bivšoj firmi, ali i podršci sugrađana uspela sam da obavim tri tretmana kao što je preporučeno. Sada sledi rehabilitacija koja će izvući maksimum od tih tretmana, a ona na mesečnom nivou iznosi oko 2.000 evra, ne računajući dodatna pomagala. Nadam se da ćemo uz dobre ljude i ovu prepreku savladati. Unapred se svima zahvaljujem – poručuje mlada Danijela.

Još jedan prilog od bivšeg sugrađanina

Saznavši za Danijelu, za koju svi imaju samo reči hvale i njen zli usud posredstvom Humanitarnog mosta “Vesti” Kalvan Kerekeš iz Nemačke, rodom iz Zmajeva, duboko ganut odlučio je da pomogne koliko je to u njegovoj moći i uputi podršku u vidu donacije od 50 evra.

– Nakon gospodina Nikole Topalija iz Gisena i ovaj divni čovek mi je poslao donaciju na čemu mu se ovim putem od srca zahvaljujem. Moram da istaknem da sam oduševljena odzivom plemenitih ljudi. Posebnu zahvalnost dugujem Tanji Trebac iz Frankfurta i njenoj ćerki Anastasiji koje su mi mnogo pomogle šaljući donacije (oko 800 evra). Takođe, zajedno sa još jednim anonimnim donatorom nabavili su mi specijalna kolica, na čemu im se još jednom zahvaljujem do neba. Podrška ovako divnih ljudi vam prosto ne dozvoljava da posustanete – istakla je Danijela.

Kako pomoći?

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji žele da pomognu mladoj Danijeli da posle više godina ponovo stane na noge i ostvari svoje mladalačke snove, mogu stupiti u kontakt sa njom putem telefona na broj: +381 62 835 30 46 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći. Adresa je: Sime Šolaje 25; Zmajevo. Danijeli može da se pomogne i preko Humanitarne organizacije Budi human, ukucati 643 i poslati na SMS na 3030. Za SMS iz dijaspore (cena 20 CHF) potrebno je upisati: human643 i poslati na 455 ili uplatiti donaciju na račune:
dinarski: 160-537860-91
devizni: 00-540-0002891.9. IBAN: RS35160005400002891958, SWIFT/BIC: DBDBRSBG

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime