EPA
Klajv Palmer

Nedavno je stranka Jedna nacija objavila da će u pojedinim izbornim jedinicama podržati Laburističku partiju pre nego liberale, a sada je sa svojim preferencama izašla i Stranka Ujedinjena Australija (UAP).

Kako je u ponedeljak saopštio osnivač ove stranke Klajv Palmer, UAP u većini izbornih jedinica neće podržati nijednu od vodećih političkih opcija, kao ni Stranku zelenih.

– Nema prefereci za liberale, laburiste i zelene. Na izborima za Senat podržaćemo sve slobodarske i druge partije kandidate – poručio je Palmer, uz napomenu da preference kod birača ne prolaze uvek u potpunosti, već da predstavljaju preporuku stranke njenim simpatizerima kako da rasporede svoje prioritete na glasačkim listićima.

Palmer je posebno istakao Zapadnu Australiju, gde će njegova stranka staviti laburiste i liberale na poslednja dva mesta.

– U Zapadnoj Australiji su liberali i laburisti stavili jedni druge ispred Ujedinjene Australije u preferencama. I jedni i drugi biće na dnu naših preferenci, a poslednji će biti onaj kandidat koji trenutno drži to sedište u Parlamentu.

Palmer kaže da na ovaj način želi da pokaže da vodeće partije rade protiv demokratije.

– Ovim ćemo im pokazati da ne bi trebalo da obe najjače partije u Vestminsterskom sistemu budu protiv nas. Umesto da budu jedni protiv drugih, o ni se udružuju protiv nas – kazao je Klajv Palmer i naglasio da liberali, laburisti i zeleni rade protiv demokratije u Australiji.

UAP će na drugom ili trećem mestu preferenci podržati liberale ili laburiste u manje od deset izbornih jedinica, a jedini razlog za to je što se politika lokalnih kandidata umnogome pokklapa sa politikom UAP.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here