Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kućni saveti ili korporativna tela (body corporate) moći će da stanarima stambenih zgrada u Kvinslendu potpuno zabrane pušenje, ukoliko odluče da donesu takvu odluku. Vlada te države je u okviru novih stambenih reformi odlučila da to podrazumeva zabranu pušenja na balkonima i zajedničkom prostoru, bilo otvorenom ili zatvorenom.

Kako je navedeno, promene zakonske regulative će takođe „jasno označiti pušenje kao smetnju i opasnost“.

Novi stambeni zakoni su usvojeni u Parlamentu Kvinslenda u utorak, a pored odluke o davanju prava kućnim savetima da zabrane pušenje i na balkonima, donete su i izmene zakona koje bi trebalo da bolje zaštiti kupce od kontroverznih klauzula o prekidu ugovora od strane izvođača, koja važi u ovoj državi.

Naime, trenutno za kupovinu nekretnina „s plana“, koja u ugovoru sadrži klauzulu o prekidu, izvođači mogu da raskinu ugovor s kupcem, ukoliko do njegove realizacije (setlmenta) nije došlo u vremenskom periodu navedenom u ugovoru. Iako depozit bude vraćen kupcu, ova klauzula je dovela do slučajeva u kojima su se preduzimači namerno pozivali na nju, kako bi raskinuli postojeće ugovore i prodali nekretninu po višoj ceni.

Novi zakoni predviđaju samo određene situacije u kojima će izvođači moći da se pozovu na klauzulu.
Paket novih reformi će takođe sprečiti korporativna tela u zgradama da donose podzakonske akte (by-laws) koji propisuju potpunu zabranu držanja kućnih ljubimaca, ali će im se proširiti ovlašćenja da mogu da uklanjaju vozila nepreopisno parkirana na zajedničkoj imovini zgrade.

Državna tužiteljka Kvinslenda Ivet D’At rekla je da promene podržavaju i vlasnike i podstanare.

– Zdravlje stanara zgrada biće bolje zaštićeno od pasivnog pušenja, a takođe, olakšali smo ljudima držanje kućnih ljubimaca u stanu – rekla je D’At.

Ona je prokomentarisala i regulativu koja će sprečiti kasne raskide kupoprodajnih ugovora od strane izvođača, ukoliko nemaju valjanog osnova za to.

– Povećana zaštita za kupce stanova „s plana“ omogućiće da stanovnici Kvinslenda imaju pristup sigurnom stanovanju. S rastućim cenama nekretnina, bilo je zabrinjavajuće čuti da su neki ljudi ostali bez zemlje ili stana koji su želeli da kupe jer su se investitori pozivali na klauzulu o prekidu. Ograničenja u korišćenju ovih klauzula daće kupcima sigurnost pri kupovini nekretnina „s plana“ – rekla je državna tužiteljka Kvinslenda Ivet D’At.

Druge jurisdikcije slede primer

Slični propisi o zabrani pušenja na balkonima, ali ne i zakon koji ih propisuje, postoje u većini australijskih država i teritorija. Trenutno postoje inicijative da se regulative koje su uveli u Kvinslendu donesu i u Novom Južnom Velsu, ACT, Viktoriji i Zapadnoj Australiji. U svim ovim jurisdikcijama, korporativna tela takođe imaju pravo na donošenje podzakonskih akata o zabrani pušenja, ali u zakonima o stanovanju ovakve odredbe još uvek ne postoje. U većini velikih gradova se ovakvi podzakonski akti donose pre svega u novijim zgradama, dok je u starim i dalje moguće pušenje na balkonima i zajedničkim površinama.

1 COMMENT

  1. Negde u svetu je moguće, ali kod nas je to “nemoguća misija”, jer smo mi nacija na niskom mentalnom nivou! Bio sam pušač, ali nikada nisam shvatao ljude, da su toliki zavisnici od duvana! Pale jednu na drugu! Ne mogu bez cigarete ni 15 minuta! Bolesna nacija! Kod nas je to veliki problem, jer smo uz to još neuviđajni! Čim odemo kod nekog u posetu, prvo što uradimo nakon ostavljanja kaputa, to je vađenje cigareta i upaljača, i nakon sedanja na kauč, ili fotelju, palimo, bez pitanja da li se u kući puši! Ukoliko je nema na stolu, odmah tražimo pepeljaru, bez pretpostavke da se u kući NE PUŠI! Ukoliko to odmah napomenemo, gosti ili odmah odlaze, cinično gase cigarete, ili čak ne obraćaju pažnju na primedbu, i nastavljaju da “ćare”, i nikada vam u kuću više ne dolaze! Ako želiš “prijatelje”, moraš trpeti, i dozvoliti da se kuća nadimi i zasmrdi, i biti spreman da nakon odlaska “dragih prijatelja”, danima vetriš kuću! Uz to, moraš dok su prisutni i popuše za sat vremena po 10 cigareta, da i ti udišeš dim, kao da si pušač, i pri tome ne možeš otvoriti prozor, jer gostima smeta hladnoća! Daleko je lepše i prijatnije, sedeti u toploj sobi, prepunoj duvanskog dima!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here