EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Avdulah Hoti

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je da ne zna da li će sastanak zakazan za 28. septembar u Briselu biti i održan, nakon što je Srbija zahtevala da Kosovo izrazi spremnost za sprovođenje sporazuma o uspostavljanju ZSO, prenosi Koha.

Hoti je rekao da je za Kosovo to zatvorena tema.

– O ZSO se neće razgovarati, jer je to tema zatvorena sporazumom iz 2013. godine. Ne znam da li će sastanak biti održan u Briselu, videćemo narednih dana. Ali to ne znači da i dalje treba da se radi na unapređenju procesa dijaloga – rekao je Hoti.

Najveći kompromis koji smo napravili, smatra Hoti, je to što smo pristali da uđemo u dijalog za mir sa Srbijom.

U međuvremenu, Evropska unija je u odgovoru za prištinsku Kohu rekla da će uskoro objaviti datume sledećih sastanaka u Briselu.

Povodom zahteva Ramuša Haradinaja da on bude sledeći predsednik, Hoti je rekao da “nema komentara”.

– Kada dođe vreme izbora sešćemo zajedno i naći ćemo rešenje – rekao je Hoti.

U vezi sa odlaganjem sastanka sa albanskom vladom, Hoti je napomenuo da ne postoji nijedno drugo pitanje osim zasedanja Skupštine Kosova koje će biti održano sutra.

Rekao je da na sastanku dve vlade nema ništa hitno, kao i da će biti održan sledeće nedelje.

– Poseban sporazum biće za ovu železničku liniju Priština-Drač. Složićemo se sa Ramom da to bude deo sporazuma – rekao je Hoti.

Po pitanju Mini-Šengena, Hoti je rekao da su se obavezali da će biti deo ove inicijative, kao jednaki bilo kojoj drugoj zemlji.

Takođe je govorio o zahtevima proizvođača mleka da se ne prodaje mleko od palminog ulja.

Rekao je da poljoprivrednici već nekoliko nedelja imaju problema sa plasiranjem mleka na tržište.

Prema njegovim rečima, na ovo je uticala pandemija i da zbog nedostatka potrošnje, prerađivači mleka nisu u mogućnosti da dobiju mleko od proizvođača.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here