EPA/Kusthrim Ternava

Politički analitičar Bljerim Burjani izjavio je za Kosovo Onlajn da je poseta Miroslava Lajčaka Kosovu informativne prirode, odnosno upoznavanje sa stavovima Aljbina Kurtija, Vjose Osmani i opozicionih stranaka na Kosovu o nastavku dijaloga sa Srbijom.

– Lajčakov dolazak u Prištinu odnosi se na upoznavanje sa mogućnostima Kosova u daljim razgovorima, za koje se očekuje da će početi odmah posle uspostavljanja kosovskih institucija – kaže Burjani.

Glavna tema posete Miroslava Lajčaka Prištini bio je dijalog između Kosova i Srbije i postizanje sporazuma kojim bi se finalizovali decenijski pregovori, smatra Burjani, koji ističe značaj kordinacije Evropske unije i SAD u ovom procesu, bez koje neće biti željenih rezultata.

– EU i SAD neće tolerisati dugotrajan dijalog. Lajčak kaže da ima dogovor sa Bajdenom da će EU voditi ovaj dijalog, ali EU nikada ne može rešiti problem na ovaj način, sa ovim pristupom nikada. Dakle, Evropska unija bi trebalo da bude vrlo jasna po ovom pitanju. Ako se stranama ne nametne rešenje, nikada neće doći do sporazuma između Srbije i Kosova i ovo će pitanje sukoba ostati otvoreno godinama ili stolećima. Lajčak i EU nemaju političku moć da nametnu bilo šta stranama u dijalogu – ističe Burjani.

On smatra da će bez američkog učešća i bez pritisaka na Srbiju platforma za dijalog propasti.

– Bez SAD nema rešenja, niti bez velikog pritiska na Srbiju. Ako Srbiji ne preti izolacija, dijaloška platforma neće uspeti. Lajčak je na Kosovu dobio informacije koje se nimalo ne razlikuju od prošlosti, pa ga ništa novo ne očekuje ni u Beogradu. Nisam optimističan da se takav sporazum može brzo postići i mislim da je EU daleko daleko od postizanje ovog sporazuma, bez Amerikanaca nema rešenja i neće biti sporazuma – zaključuje Burjani.

3 COMMENTS

  1. Veliki stručnjak gospodin Burjani,njegov zaključak je nametnuti rešenje (koje verovatno znači priznati samozvanu državu Kosovo i izolovati Srbiju) stari kukavički,prepoznatljiv način (rešavanje problema) siledzija.
    Čemu onda pregovori ?
    Mislim da se rešenje nalazi negde između samozvane kosovske nezavisnosti i činjenice da srpska vlast treba da se vrati na Kosovo (Rezilucija 1244 SBUN). Što pre Albanci budu shvatili da od nezavisnosti nema ništa,a Srbi shvate da nemogu da vladaju Albancima, tim će se pre doći do rešenja.

  2. Čekari, čekati, čekati..,a onda odnekud, ničim izazvan, ali verovatno sudbinski, doći će trenutak da sve dođe na svoje, da vratimo svetinje i zemlju ispod koje su kosti predaka i nebo iznad gde caruju naša hiljadugodišnja sećanja.., kao Jevreji Zid Plača i Rusi Krim! To nije rat, niti osvajanje, to je vraćanje otetog i opljačkanog, inače se i na nebu i na zamlji zove-pravda!

  3. A da se za promenu, malo pritisnu šiptari, na primer odlaskom NATO sa teritorije Srbije, pa posle kako bude.

  4. Sta bi gospodin analiticar malo bombardovanja Srbije,pa sankcije.Prosla su ta vremena ima i drugih igraca na medjunarodnoj scenni koji se pitaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here