Kosovo online

“Srbija i Kosovo imaju evropske ambicije i Evropska unija je bila veoma jasna, normalizacija odnosa je preduslov i to je ono što države članice očekuju, ne postoji zaobilazni put”, izjavio je sprecijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Lajčak je rekao da očekuje da se dijalog nastavi čim se oformi Vlada Kosova.

– Mi smo spremni da odradimo naš deo, ali brzina postizanja sporazuma je u rukama stranaka. Ne diktiramo brzinu, ako su voljni da se sastanu u Briselu svake nedelje, spremni smo svake nedelje da ih dočekamo. Ako su spremni da se sastanu jednom u tri meseca, onda ih ne možemo primorati – naglasio je Lajčak.

On je dodao da je uvek bio protiv veštačkih rokova, jer oni ne funkcionišu.

– Rekao sam da znam detalje procesa i rekao sam da ga je moguće završiti u roku od mesec dana. Mi smo ovde i mi smo ovde za stranke kad god su spremne, ali je na dvema stranama da odluče o brzini – istakao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, u interesu je Beograda i Prištine da nastave dijalog, a EU je spremna da pomogne i olakša proces.

– Ovde smo da isporučimo rešenja i planiram da posetim Prištinu i Beograd uskoro. Sastaću se sa predsednikom Vučićem, sa budućim premijerom Kurtijem i sa drugim partnerima da prodiskutujemo o nastavku našeg procesa. Moji partneri su ozbiljni političari i oni znaju šta njihovi ljudi očekuju od njih – da ih približe evropskoj budućnosti i oni takođe znaju šta EU očekuje od njih – istakao je Lajčak.

Na pitanje šta sveobuhvatni sporazum i puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine podrazumevaju, Lajčak je rekao da je to na dve strane da odluče i da EU posreduje u procesu, ne diktira ga.

– Naravno, mora postojati volja kod obe strane da se postigne taj sporazum. Ako nema volje, onda nema sporazuma. Ali ako nema sporazuma, onda nema evropske budućnosti – rekao je Lajčak i dodao da minimum koji Brisel očekuje od dve strane jeste da one ne uvezu otvorena pitanja u evropsku porodicu.

– To znači da morate razrešiti svoja bilateralna pitanja ili svoja regionalna pitanja pre nego što postanete članica. Zbog toga govorimo o normalizaciji odnosa – naveo je Lajčak.

On je rekao da je EU u kontaktu sa američkom administracijom i da ih oni u potpunosti podržavaju.

– Oni u potpunosti razumeju ovaj proces, oni su iza EU vođstva u ovom procesu i spremni su da odrade svoj deo – naveo je Lajčak i dodao da je Bajdenova administracija vratila ljude koji poznaju region, koji imaju osećaj zaostavštine i odgovornosti, i koji veruju u blisku saradnju SAD i EU.

Na pitanje da li je Vašingtonski sporazum potpisan pod Trampovom administracijom naškodio procesu dijaloga, Lajčak odgovara da nije ni naškodio, ali nije puno ni pomogao.

– Postoji samo jedan relevantni proces, a to je dijalog pod posredstvom EU. Zašto? Zato što je povezan sa evropskom budućnošću. Nijedna treća strana vas ne može približiti EU. Samo EU – rekao je Lajčak, uz napomenu da „nema brze popravke i nema lakih rešenja“.

Upitan da li je istina to što vlast u Srbiji često kaže da Srbija nije napredovala u EU integracijama zbog Kosova, Lajčak ističe da to nije istina.

– Evropska unija to ne govori. Proces evropskih integracija ima vrlo jasna pravila i zasnovan je na reformama – izjavio je Lajčak i dodao da postizanje sporazuma može pomoći Srbiji da brže pristupi EU.

– U slučaju Srbije i Kosova postoji normalizacija odnosa koja je dodatni uslov i koji se ne može zaobići. Zbog toga napredak u dijalogu, a veoma verujem u ono što ću reći, može značajno ubrzati proces evropskih integracija Srbije, ali ne može zameniti proces kao takav. Ne možete zaobići dijalog. Dijalog vas može dovesti do članstva u EU brže, ali članstvo ne zavisi isključivo od dijaloga – naveo je Lajčak.

2 COMMENTS

  1. То је одлична вест. Једним ударцем две муве – нит признања Косова нит уласка у ЈевРопску Унију

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here