EPA/Valdrin Xhemaj
Hašim Tači

Izvršni direktor Međunarodne advokatske komore (IBA) sa sedištem u Londonu i stručnjak za međunarodno krivično pravo Mark Elis isključio je mogućnost da bi bivši kosovski predsednik Hašim Tači mogao da pobegne iz pritvora u Hagu, ali i da je njegovo uslovno puštanje na slobodu malo verovatno zbog zastrašivanja svedoka u prošlosti.

– Apsolutno nema šanse da pobegne, niti će Tači to želeti. On je javno govorio da želi da se brani od optužbi. Što se tiče uslovnog puštanja, to nije bila praksa Suda, ali s obzirom na zabrinutost zbog zastrašivanja svedoka u prošlosti i potrebu da se oni zaštite, čini se da Tači neće biti pušten dok traje suđenje – rekao je Elis u intervjuu za Bota sot.

Dodao je da će možda biti i novih optužnica i da dokazi o ratnim zločinima nekadašnjih lidera OVK deluju uverljivo, ali da je u toku pravni postupak koji zahteva da se optuženi oslobode ukoliko se ne dokaže ta krivica.

Komentarišući izjavu glavnog tužioca Specijalnog suda Džeka Smita da bi Tači mogao da bude osuđen na doživotni zatvor, Elis kaže da je malo verovatno da će se to dogoditi, jer su doživotne kazne za međunarodne sudove neuobičajene i da su prosečne kazne oko 11 godina.

– Važno je zapamtiti da Specijalni sud deluje u okviru kosovskog pravnog sistema, koji na osnovu krivičnog zakona određuje dužinu kazni. Prema Krivičnom zakoniku Kosova, kazna za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid varira od 15 godina do doživotne robije – rekao je Elis.

Upitan koliko bi proces protiv Tačija i ostalih mogao da traje, rekao je da sve zavisi od složenosti postupka.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime