Nikola Jokić, košarkaš Denver Nagetsa, nalazi se na osmom mestu favorita za osvajanje nagrade za najkorisnijeg igrača sezone 2019/2020 u NBA.

Po rečima Skota Rafertija, novinara koji piše za zvaničan sajt NBA Kanade, to nema smisla, i u tekstu je objasnio zašto to misli.

Tokom leta novinari su pravili prognoze ko će osvojiti MVP nagradu. Raferti je kao glavnog favorita označio Janisa Adetokumba, dok je na drugom mestu centar Denvera.

Jokić iza sebe ima sezonu u kojoj već bio u MVP priči, na kraju je završio kao četvrtoplasirani sa prosekom od 20 poena, 11 skokova i sedam asistencija.

Igra Denvera ne može da se poredi sa i bez Jokića na terenu, što govori i semafor, ali i napredna statistika, po kojoj je Nikola u samom vrhu NBA lige, navodi Raferti.

Pored toga, Nagetsi imaju i dalje mlad tim, mnogo prostora za napredak, a prethodne godine završili su na drugom mestu Zapada, i u polufinalu plej-ofa.

Nagrada za najkorisnijeg igrača ide u ruke košarkašu koji čini saigrače boljima, koji apsolutni lider ekipe koja se nalazi u vrhu Zapada ili Istoka. Isto su radili prethodne godine Adetokumbo i Jokić, samo je Grk bio na lestvici iznad i zbog toga je završio na prvom mestu.

Skot Raferti smatra da je i pisanje istorije velika prednost srpskog centra. Prethodnih sezona Jokić je obarao mnoge rekorde, a vlasnik je i najbržeg tripl-dabla u istoriji.

Imao je čak dvanaest tripl-dablova u sezoni iza nas, samo je Vilt Čemberlen od centara imao više u jednoj godini, i ima ukupno 28 ovakvih učinaka, što ga stavlja na mesto ispred Karima Abdula-Džabara.

Radi se o najboljim centrima u istoriji NBA, a Jokić već obara neke njihove rekorde. U takmičarskoj godini ispred nas mogao bi da uđe među top 10 po broju tripl-dablova u istoriji NBA.

Ima 28, a na desetom mestu nalazi se Bob Kouzi sa 33, što znači da je Jokiću potrebno svega pet da izjednači njegov skor, a šest da zvanično uđe među top 10.

To sve daje šansu centru Denvera da bude tek treći Evropljanin u istoriji sa MVP nagradom. S obzirom da ima 24 godine i da iza sebe ima odličnu mladu ekipu, procenti samo rastu u Jokićevu korist.

NBA sezona kreće 23. oktobra, a Denver prvu utakmicu igra dan kasnije protiv Portlanda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here