Tanjug
Miroslav Lajčak

Očekujemo da novi lokalni izbori na severu Kosova budu raspisani bez daljeg odlaganja, a važno je da je proces ka sprovođenju novih izbora za gradonačelnike u četiri opštine konačno počeo osnivanjem inicijativnih grupa Srba s Kosova ranije u decembru, izjavio je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u intervjju za Politiku.

Lajčak smatra da je ponovno uspostavljanje potpuno reprezentativnih lokalnih samouprava na severu Kosova neophodno za deeskalaciju situacije na terenu i za širi proces normalizacije.

Potrebna je i za nastavak uspostavljanja zajednice opština sa srpskom većinom, poručio je Lajčak.

– Žao mi je što se registracija inicijativnih grupa u početku suočila sa neočekivanim administrativnim preprekama, ali sam od tada dobio uveravanja s Kosova da će ovi problemi biti uskoro rešeni kako bi prikupljanje potpisa za opoziv gradonačelnika moglo da počne odmah – istakao je Lajčak, prenosi RTS.

Naveo je da je situacija na Kosovu krhka, kao i da ne možemo istovremeno imati eskalaciju ili tenzije i napredak u normalizaciji odnosa.

Istakao je i da je dijalog jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja i potencijalnih izvora trvenja.

11 COMMENTS

  1. Neradite kako treba niste neutralni dajete istrukcije pristini sta da radi zajedno pravite nerede na sjeveru kosova hapsite srbe u njihovoj drzavi dovodite pojacanje na admistrativnu liniju sa Srbijom kazete po rezoluciji 1244 a po istoj rezoluciji bi trebali da stitite jadni srpski narod na kosovu a vi to ne radite dokle ce te lazi ici tako vidice se vama je jedini cilj da naterate Srbiju da prizna teroristicko kosovo a kolko vidimo i znamo to se nikada nece desiti

  2. Samo kad se zameni VLAST u Beogradu onda biče izbora u KiM u drugačije nikako dosta je bilo 25 god i na kraju Srbi i dalje žive gore i gore KiM radi Srbija i Beograd se Gradi e neče biti gotovo je Svi uzimamo Kosovske Lične Karte i Pasoše odosmo mi svi u EU zemlje da spasimo našu budučnost i našu decu.

  3. ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

    • Ma kakva evropa. Da je dobra Englezi nebi izašli iz evrope. Nisu ni imali euro kao valutu. Europska unija se raspada. Nedaj bože da Srbija ikad udje u evropsku uniju. To je dobro samo za političare da imaju još veće late a siromašni gradjanin i seljak mora sve da još vise plaća dažbine.

  4. Ej. Jadnici. Oni. Hoceju. Nasu. Teritoriju. Na. Nas. Oni. Traze. Da. Nam. Naredjuju da ich. Je. Orbam. Slusao. I. Pola. Vojvodinu bi. Uzeli. Ako Nr. Celu.

  5. Kurta provaljen si nisi ti nikakav Stanišić nego si kurtesi moraš da radiš na azbuci hvali ti ć.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here