EPA/JULIEN WARNAND
Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas

“Rusija igra važnu ulogu u rešavanju sukoba u Libiji, a mi želimo da ona učestvuje u tome”, rekao je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas tokom sastanka ministara spoljnih poslova zemalja-članica Evropske unije u Briselu.

– Sutra putujem u Moskvu sa kancelarkom Merkel kako bismo razgovarali o tome sa predsednikom Putinom, jer Rusija takođe ima važnu ulogu u tom sukobu i mi želimo da učestvuje u rešavanju problema – rekao je Mas.

On je dodao da bi Libija mogla postati druga Sirija, ukoliko se što pre ne pronađe političko rešenje za sukob u toj zemlji.

– To se ne sme dopustiti. Zbog toga smo pokrenuli Berlinski proces, u okviru kog vodimo dijalog sa zemljama koje imaju uticaj u Libiji i koje podržavaju jednu od strana u sukobu. Apelujemo na primirje i embargo na uvoz oružja – istakao je Mas.

Nastaviti borbu protiv Islamske države u Iraku

– Antiteroristička operacija koalicije na teritoriji Iraka treba da se nastavi, jer će povlačenje snaga ojačati Islamsku državu i stvoriti nove pretnje u regionu i Evropi – rekao je Mas.

– Smatramo da treba nastaviti borbu protiv ID u Iraku i apelovaćemo na iračku Vladu da ostavi na snazi taj sporazum. Na kraju ćemo prihvatiti bilo koju odluku koja bude doneta u Bagdadu, ali smatram da će kraj borbe protiv Islamske državw u Iraku u ovom momentu prouzrokovati značajnu destabilizaciju zemlje, otvoriće novi prostor za aktivnosti terorista, tako da će pretnja od terorističkih napada porasti, ne samo u Iraku i regionu, nego i u Evropi. Moramo to da sprečimo – zaključio je Mas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here