pixabay.com

Austrija je za blokadu pristupa Bugarske i Rumunije Šengenu imala podršku Holandije, dok su, prema pisanju austrijskih medija, Nemačka i Luksemburg pokušale da izvrše pritisak da do veta ne dođe.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner, na jučerašnjem sastanku ministara unutrašnjih poslova EU, blokirao je pristup Bugarske i Rumunije Šengenu, uz obrazloženje da Šengen ne funkcioniše na šta ukazuje ogroman broj tražilaca azila.

Karner je ostao čvrst u stavu zvaničnog Beča trazeći da se konačno zaštiti spoljna granica EU i drastično smanji broj ilegalnih migranata. Tim povodom Austrija je predala plan od pet tačaka EU. Ključni zagtev je da se usvoji pravilnik za proterivanje, odnosno readminisiju osoba koje nemaju pravo na azil.

Uz to Beč, prema danskom uzoru, želi da se omoguće postupci za rešavanje molbi za dobijanje azila u trećim državama, i da se olakša oduzimanje statusa azila osobama koje su počinile krivično delo. Takođe, Austrija traži od Evropske komisije da uspostavi pilot projekat za brže rešavanje molbi za azil na spoljnoj granici.

U Beču računaju da će debata o širenju Šengena na Bugarsku i Rumuniju biti nastavljena krajem iduće godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here