pixabay.ocm

Nemački Bundestag će, na zahtev ekstremno desničarski orijentisane Alternative za Nemačku, sledeće nedelje razmatrati ukidanje Pravila za zapadni Balkan, prema kojem je u Nemačkoj moguće zapošljavanje nekvalifikovane radne snage iz regiona zapadnog Balkana.

U Službi za odnose sa javnošću Bundestaga ističu da će naziv tačke na zahtev AFD biti “Domaća radna snaga na prvom mestu – ukinuti produženje Pravila za Zapadni Balkan”, i navode da će za raspravu biti omogućeno pola sata, posle čega će predlog biti upućen u parlamentarne radne odbore.
Inače, Nemačka je usvojila produženje ovog pravila, ali pod uslovom da se zaposlenje nudi u onim oblastima u kojima nije moguće pronaći odgovarajuću radnu snagu iz Nemačke ili neke od zemalja EU. Kako bi osoba sa Zapadnog Balkana mogla dobiti radnu dozvolu, prvo nemačka Agencija za rad mora da izda potvrdu da za traženo radno mesto ne postoji adekvatna domaća ili evropska radna snaga.
Osim toga, u produženju pravila uvedena je kvota od maksimalno 25.000 radnika godišnje sa celog Zapadnog Balkana, tako da je teško očekivati da će inicijativa AFD biti usvojena.

Nema prijavljivanja zbog koronavirusa

Što se tiče produženja ovog pravila, ono je počelo da važi od 1. januara ove godine, međutim, zbog koronavirusa još nije moguće prijavljivanje.
“Termini za podnošenje zahteva za vizu prema produženom Pravilu za Zapadni Balkan će biti dostupni čim budu ukinute mere ograničenja ulaska u Nemačku zbog pandemije i čim odgovarajuće vize ponovo budu mogle biti izdate”, stoji na sajtu Ambasade Nemačke.
Kako su ovih dana objavljivali nemački mediji, poslovna zajednica u ovoj zemlji pritiska vlast ne da otežaju, kao što to traži AFD, nego naprotiv – da olakšaju dovođenje radne snage sa zapadnog Balkana. Oni, naime, tvrde da su čitavi sektori nemačke industrije, poput građevinskog sektora ili ugostiteljstva, ugroženi jer nema dovoljno nemačkih i evropskih radnika.
Poslovna zajednica je bila nezadovoljna uvođenjem kvote od 25.000 radnika i zahtevali su da se ona ukine. Nekoliko nemačkih pokrajina je, čak, u Bundesratu u oktobru prošle godine podnelo prijedlog da se kvota ukine, međutim on nije dobio većinu jer je vladajuća koalicija u Nemačkoj smatrala da je uvođenjem kvota i zadržavanjem preference za domaće i evropske radnike usvojeno najbolje rešenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here